Kuchnia wietnamska

Szukasz przepisu na sajgonki lub wspaniałą wietnamską zupę pho? Zobacz jakie jeszcze przepisy kryją się wśród potraw kuchni wietnamskiej!

14 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
25min.

Nawet dla osób konserwatywnych kulinarnie ta egzotyczna chińska potrawa będzie wyśmienita!

Autor przepisu: jacekf1

 
Brak komentarzy
 
15min.

Podczas, gdy uczyłem angielskiego w Azji dostałem od znajomych Wietnamczyków kilka świetnych przepisów. Ta pycha kanapka jest jednym z nich. Najlepiej smakuje z zimnym piwem lub czerwonym winem.

Autor przepisu: SONNYCHIBA

 
Brak komentarzy
 
7min.

Świetny sos, doskonale pasujący do niemal każdego azjatyckiego dania. Można w nim maczać sajgonki, zanurzać pierożki lub topić inne przekąski. Jeśli chce się otrzymać sos gęstszy od proponowanego w przepisie, można rozpuścić w 1/8 do 1/4 szklanki zimnej wody dodatkowe 1/4 łyżeczki mąki kartoflanej i dolać do gotowanego sosu, stale mieszając, aż zgęstnieje.

Autor przepisu: Jackie Smith

 
Brak komentarzy
 
50min.

Sajgonki to wspaniała przystawka do smażonych warzyw! Podawać na ciepło z dipem lub z sosem sojowym.

Autor przepisu: Angela Hamilton

 
Brak komentarzy
 
55min.

Charakterystyczny smak i aromatyczne składniki zmieniają lekki rosół w egzotyczne danie, które może być wspaniałą przystawką lub lekkim posiłkiem. Nie smażymy składników przed gotowaniem, więc powstaje wspaniała zupa o niskiej zawartości tłuszczu. Wybierz na ten rosół chudy stek – będzie wyśmienity!

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Jedno z moich ulubionych azjatyckich dań. Sajgonki można przygotowywać z różnymi farszami: mięsnym, wegetariańskim, albo z krewetkami. Podaję je z sosem sojowym lub z sosem słodko-kwaśnym.

Autor przepisu: mar_janna

 
1 komentarz
 
10min.

Ta mocna kawa ze słodkim skondensowanym mlekiem i schłodzone lodem to najlepszy smakołyk z Azji Południowo-Wschodniej. Polubią ją nawet ci, którzy lubią jedynie czarną kawę. Podawać w gorące letnie dni lub jako podwieczorek. Nauczyliśmy się tego przepisu w Wietnamie i teraz pijemy niemalże każde espresso w ten sposób.

Autor przepisu: Joseph and Joyanna

 
Brak komentarzy
 
5min.

Prosty, smaczny klasyczny sos wietnamski na bazie sosu rybnego, z dodatkiem czosnku, chili i soku z limonki. Najlepszy do grillowanej wołowiny.

Autor przepisu: Maryellen

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Ta zupa podawana jest razem z półmiskiem świeżych ziół, w towarzystwie sosów chili, hoisin i rybnego. W ten sposób każdy może sobie doprawić danie według uznania. Mięso przyrządzane jest w bardzo nietypowy sposób! Plasterki wołowiny muszą być bardzo cieniutkie, bo gotują się w gorącym wywarze już na talerzu. Warto spróbować!

Autor przepisu: Maryellen

 
Brak komentarzy
 
20min.

Pyszna lekka sałatka. Doskonała na lunch w upalny dzień. Chrupiąca świeża marchewka, ogórek, kapusta w pikantnym czosnkowym sosie z chili.

Autor przepisu: JEN

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż