Kuchnia turecka (31)

    Spróbuj znakomite tureckie dania główne oraz desery, takie jak: tabbouleh, pilaw, hummus, słodka bakława i wiele innych.

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    2 komentarze
     
    2godz.

    Oto jak najlepiej przygotować pyszne faszerowane liście winogron, po arabsku yeb'r't, według przepisu mojej babci z Aleppo z Syrii, który przywędrował z nią do USA w 1912 roku.

    Autor przepisu: Robert Shagawat

     
    1 komentarz
     
    5min.

    Oto hummus bez tahini (więc tani!), bardzo lubiany przez moje dzieci. Jego zrobienie zabiera dosłownie parę minut. Idealny jako dip do krakersów i warzyw, albo na kanapkę.

    Autor przepisu: Donalyn

     
    5 komentarzy
     
    30min.

    Turecka przystawka, czyli meze, oryginalnie zwana "karnibahar kizartmasi". Nie uwierzysz, jak pyszny może być kalafior kiedy spróbujesz tego przepisu. Wspaniale smakuje podany z prostym sosem czosnkowym, jogurtowym lub z sosem tzatziki.

    Autor przepisu: Afiyet_olson

     
    3 komentarze
     
    2dni50min.

    Autentyczny przepis na falafel - z ciecierzycy i bobu. Suchy bób trzeba moczyć przez 48 godzin, więc nie jest to przepis dla tych, którzy się spieszą. Wart jest jednak wysiłku, bo ten falafel smakuje bosko. UWAGA! Do tego przepisu nadaje się TYLKO surowy, suchy bób i surowa, sucha ciecierzyca! Żadna inna fasola nie może być spożywana na surowo, ponieważ jest toksyczna i można się nią otruć.

    Autor przepisu: Afiyet_olson

     
    1 komentarz
     
    1godz.20min.

    Jest prosta i łatwa. Podawać w papierowych foremkach do babeczek. Nadaje się do zamrażania.

    Autor przepisu: ARVILLALAR

    Podobne:

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż