Makrela

    Ryby to niezbędny element zdrowej diety, ale nie poprzestawajmy na makreli wędzonej! Można ją przecież przygotować inaczej, a na pewno zaskoczy nas swoim smakiem. Spróbujcie nasze przepisy!

    15 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    10min.

    Bardzo prosty przepis na smaczną pastę rybną. Wspaniała na śniadanie lub kolację z chlebem lub bułeczką.

    Autor przepisu: Jola

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    To jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Pasta z wędzonej makreli z białym serem i cebulą. Pożywne i smaczne!

    Autor przepisu: Lilla

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.15min.

    Świąteczny delikates! Fantastyczne kulebiaczki drożdżowe z nadzieniem z wędzonej ryby. Doskonała jest makrela, dorsz lub łosoś.

    Autor przepisu: Belka

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Dzięki chrupkiej panierce filety zachowują pełnię smaku, a także zawierają więcej wartościowego błonnika. Można je podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, bądź z chlebem, a także z sałatką z warzyw, na które akurat jest sezon.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Mój ulubiony przepis na obiad z rybą w roli głównej. Makrela usmażona z cukinią i podana na liściach sałaty z pomidorami koktajlowymi. Przepis dobry dla cukrzyków.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    13min.

    Świeże filety z makreli pieką się bardzo szybko, a przyrządzone z kwaskowatą marmoladą i jabłkami deserowymi smakują oryginalnie. Jest to proste danie, które najlepiej podawać z fasolką szparagową, brokułami i ziemniakami lub pełnoziarnistą bułką oraz sałatą.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.57min.

    Sajgonki z makrelą, którą grillujemy po wymoczeniu w marynacie. Do tego makaron ryżowy, kiełki i ogórek - a wszystko zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej maczać w sosie wietnamskim nước chấm.

    Autor przepisu: Brandon

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Bardzo prosta i smaczna przystawka z makreli. Wystarczy dokładnie obrać rybę z ości, wymieszać z odrobiną majonezu i formować kuleczki.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Tłuste ryby, takie jak makrela, są głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobroczynnie działają na serce. Makrelę często podaje się z kwaskowatymi owocami lub innymi dodatkami, które łagodzą jej intensywny smak. W tym przepisie będą to sok jabłkowy, cydr i koper włoski o anyżkowym posmaku.

    Autor przepisu: Maggie Pannell

     
    Brak komentarzy
     
    1dzień20min.

    Domowy sposób na przyrządzenie makreli. Będzie gotowa po 24 godzinach, chyba że lubisz bardziej słoną, wtedy trzeba odczekać 2 dni.

    Autor przepisu: nt-bella

    1 / 2

    Podobne:

    Śledzie
    Śledzie   (91)
    Łosoś
    Łosoś   (155)
    Dorsz
    Dorsz   (85)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango