Makrela

Ryby to niezbędny element zdrowej diety, ale nie poprzestawajmy na makreli wędzonej! Można ją przecież przygotować inaczej, a na pewno zaskoczy nas swoim smakiem. Spróbujcie nasze przepisy!

14 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
10min.

Bardzo prosty przepis na smaczną pastę rybną. Wspaniała na śniadanie lub kolację z chlebem lub bułeczką.

Autor przepisu: Jola

 
Brak komentarzy
 
2godz.15min.

Świąteczny delikates! Fantastyczne kulebiaczki drożdżowe z nadzieniem z wędzonej ryby. Doskonała jest makrela, dorsz lub łosoś.

Autor przepisu: Belka

 
Brak komentarzy
 
15min.

To jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Pasta z wędzonej makreli z białym serem i cebulą. Pożywne i smaczne!

Autor przepisu: Lilla

 
Brak komentarzy
 
30min.

Dzięki chrupkiej panierce filety zachowują pełnię smaku, a także zawierają więcej wartościowego błonnika. Można je podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, bądź z chlebem, a także z sałatką z warzyw, na które akurat jest sezon.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Mój ulubiony przepis na obiad z rybą w roli głównej. Makrela usmażona z cukinią i podana na liściach sałaty z pomidorami koktajlowymi. Przepis dobry dla cukrzyków.

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
13min.

Świeże filety z makreli pieką się bardzo szybko, a przyrządzone z kwaskowatą marmoladą i jabłkami deserowymi smakują oryginalnie. Jest to proste danie, które najlepiej podawać z fasolką szparagową, brokułami i ziemniakami lub pełnoziarnistą bułką oraz sałatą.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
20min.

Bardzo prosta i smaczna przystawka z makreli. Wystarczy dokładnie obrać rybę z ości, wymieszać z odrobiną majonezu i formować kuleczki.

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Tłuste ryby, takie jak makrela, są głównym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które dobroczynnie działają na serce. Makrelę często podaje się z kwaskowatymi owocami lub innymi dodatkami, które łagodzą jej intensywny smak. W tym przepisie będą to sok jabłkowy, cydr i koper włoski o anyżkowym posmaku.

Autor przepisu: Maggie Pannell

 
Brak komentarzy
 
30min.

Kawałki doprawionej pieprzem makreli, rukiew wodna i grube plastry soczystej, słodkiej gruszki doskonale współgrają ze sobą smakowo i są świetnym dodatkiem do treściwej, pysznej soczewicy puy z sosem limonkowym. Sałatka ta podana jako przystawka z pewnością zaostrzy apetyt.

Autor przepisu: Catherine Atkinson

 
Brak komentarzy
 
1dzień20min.

Domowy sposób na przyrządzenie makreli. Będzie gotowa po 24 godzinach, chyba że lubisz bardziej słoną, wtedy trzeba odczekać 2 dni.

Autor przepisu: nt-bella

1 / 2

Podobne:

Śledzie
Śledzie   (91)
Łosoś
Łosoś   (149)
Dorsz
Dorsz   (85)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż