Kuchnia żydowska (29)

    Szukasz pomysłu na koszerną potrawę? Sprawdź nasze przepisy i przyrządź danie z kuchni żydowskiej: placki warzywne falafel, zapiekankę kugel, deser charoset, chałkę lub bajgle.

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.40min.

    Do ciasta, tuż przed formowaniem bochenków, można dodać 1 szklankę rodzynek. Bochenki można splatać w warkocze, a na koniec zrobić wieniec, zlepiając końce.

    Autor przepisu: Joan Callaway

     
    2 komentarze
     
    3godz.5min.

    Łatwy przepis na chałkę, którą się piecze w automacie do chleba. Ja ustawiam na nim opcję "lekkie pieczywo".

    Autor przepisu: Suzy

     
    2 komentarze
     
    2godz.5min.

    Przygotowanie chałki zajmuje trochę czasu, ale mimo to zdołamy ją podać na śniadanie prosto z piekarnika. Wystarczy przygotować ciasto poprzedniego dnia wieczorem, włożyć do dużej miski i nakryć folią spożywczą, żeby rosło w lodówce przez noc.

    Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Klasyczne żydowskie placki ziemniaczane „latkes”, których chrupkość polubisz od pierwszego kęsa. Podawać z musem jabłkowym, śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Wesołej Chanuki!

    Autor przepisu: Rachel

     
    1 komentarz
     
    1godz.

    Wyborne placki „latkes", tym razem z warzywami! Uracz swoich przyjaciół tymi świetnymi plackami w czasie świąt Chanuka.

    Autor przepisu: Edna

    Inne kuchnie świata:

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż