Bigos

    Bardzo tradycyjna potrawa polska, której podstawowymi składnikami jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy.

    9 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Kuchnie świata

     
    38 komentarzy
     
    2godz.20min.

    Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach.

    Autor przepisu: oleńka

     
    2 komentarze
     
    5dni3godz.

    Ten bigos należy zacząć przygotowywać już nawet przed świętami. Potem w trakcie świąt można do niego dodawać różne skrawki, które nam zostały z pieczeni, niezjedzone wędliny lub kawałki drobiu. Im więcej, tym smaczniej!

    Autor przepisu: Fiola

     
    1 komentarz
     
    10godz.

    Pyszne danie, nawet na wigilijny stół. Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów i suszonych śliwek. Bardzo aromatyczny!

    Autor przepisu: jadźka4

     
    1 komentarz
     
    3godz.45min.

    Mój przepis na tradycyjny polski bigos składa się z wieprzowiny, kiełbasy i kapusty (świeżej i kiszonej). Najpierw go duszę, a potem piekę w żeliwnej brytfance, aby smaki się dobrze przegryzły. Świetny podczas zimy. Warto mu poświęcić trochę czasu!

    Autor przepisu: MJ46NY

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.

    Smaczne, szybkie i tanie danie podawane na gorąco z chlebem lub ziemniakami.

    Autor przepisu: Jola

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.20min.

    Każdy ma swój ulubiony sposób na bigos i chociaż składniki są mniej więcej te same, to proporcje w każdym domu są różne. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.

    Autor przepisu: oleńka

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.30min.

    Bigos na bazie pięciu rodzajów mięs, z dodatkiem grzybów leśnych, miodu i ziaren jałowca. Nikt mu się nie oprze.

    Autor przepisu: Jacek

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.40min.

    Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu - z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.

    Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Jaki jest najlepszy bigos świata?

    Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

    Autor przepisu: Gastrosfera1

    1 / 1

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango