Bigos

Bardzo tradycyjna potrawa polska, której podstawowymi składnikami jest drobno szatkowana kapusta kiszona, kapusta świeża (niekiedy używa się tylko kiszonej), różne gatunki mięsa i wędlin, suszone grzyby, suszone śliwki, cebula i przyprawy.

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Kuchnie świata

 
39 komentarzy
 
2godz.20min.

Sekret pysznego bigosu tkwi w "przegryzieniu" się wszystkich smaków. Dlatego im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Najlepszy jest po kilku dniach.

Autor przepisu: oleńka

 
2 komentarze
 
5dni3godz.

Ten bigos należy zacząć przygotowywać już nawet przed świętami. Potem w trakcie świąt można do niego dodawać różne skrawki, które nam zostały z pieczeni, niezjedzone wędliny lub kawałki drobiu. Im więcej, tym smaczniej!

Autor przepisu: Fiola

 
1 komentarz
 
10godz.

Pyszne danie, nawet na wigilijny stół. Bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem suszonych grzybów i suszonych śliwek. Bardzo aromatyczny!

Autor przepisu: jadźka4

 
1 komentarz
 
3godz.45min.

Mój przepis na tradycyjny polski bigos składa się z wieprzowiny, kiełbasy i kapusty (świeżej i kiszonej). Najpierw go duszę, a potem piekę w żeliwnej brytfance, aby smaki się dobrze przegryzły. Świetny podczas zimy. Warto mu poświęcić trochę czasu!

Autor przepisu: MJ46NY

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Smaczne, szybkie i tanie danie podawane na gorąco z chlebem lub ziemniakami.

Autor przepisu: Jola

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Każdy ma swój ulubiony sposób na bigos i chociaż składniki są mniej więcej te same, to proporcje w każdym domu są różne. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony.

Autor przepisu: oleńka

 
Brak komentarzy
 
2godz.30min.

Bigos na bazie pięciu rodzajów mięs, z dodatkiem grzybów leśnych, miodu i ziaren jałowca. Nikt mu się nie oprze.

Autor przepisu: Jacek

 
Brak komentarzy
 
3godz.40min.

Lżejsza wersja tradycyjnego bigosu - z mięsa dodaję pierś z indyka i trochę kiełbasy, dodaję suszone grzyby i śliwki, a całość duszę z dodatkiem czerwonego wina.

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
3godz.

Król naszego stołu. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych w świecie polskich potraw. W każdym domu przepis na niego jest inny i jedyny w swoim rodzaju. Jaki jest najlepszy bigos świata?

Bigos najlepszy jest po kilku dniach odgrzewania. Podstawą jest kapusta. Reszta to kwestia tradycji i własnych przekonań. Istnieją nawet wersje wegetariańskie, choć dla wielu to niedopuszczalne. Podpowiadamy, jak przygotować pyszny bigos. Do wszystkich składników trzeba dodać dużą dawkę serca i cierpliwości. Wtedy będzie to najlepszy bigos świata!

Autor przepisu: Gastrosfera1

1 / 1

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż