Szynka parmeńska (33)

    Prosciutto di Parma to flagowy produkt Włoch. Pokrojona w cienkie, prawie przezroczyste plasterki, zachwyca aromatem i oryginalnym smakiem. Doskonała na przystawkę w połączeniu z warzywami lub owocami. Sprawdźcie nasze przepisy z szynką parmeńską w daniach z makaronem, grzybami, a nawet rybami.

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    Prosciutto, czyli szynka parmeńska, doskonale pasuje do serów, warzyw, a nawet owoców. Nie spędzając dużo czasu w kuchni można przygotować z niej przystawki, które zachwycą gości!

    Autor przepisu: ntbella

     
    3 komentarze
     
    50min.

    Doskonała przekąska: kulki małej mozzarelli owinięte plasterkami szynki parmeńskiej, a wcześniej marynowane w zalewie pełnej przypraw.

    Autor przepisu: Aeroz

     
    2 komentarze
     
    25min.

    Potrawa ta, która powstała w latach dwudziestych zeszłego wieku w nowojorskiej restauracji Delmonico’s, tradycyjnie przyrządzana jest z szynki lub bekonu i kalorycznego sosu maślanego. My przygotujemy chudszy, jogurtowy sos holenderski i użyjemy chudszej szynki parmeńskiej.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    1 komentarz
     
    45min.

    Saltimbocca znaczy po włosku skacze do ust, a te zawijane zrazy z kurczaka z całą pewnością to robią!

    Autor przepisu: Sue

     
    1 komentarz
     
    35min.

    Tę włoską potrawę z makaronu możemy przyrządzić według klasycznego przepisu, będzie jednak równie smaczna i dużo zdrowsza, jeśli przygotujemy ją z produktów mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu oraz wędzonej i peklowanej na sucho szynki zamiast bekonu.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

    Podobne:

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż