Basmati (39)

    Ryż basmati jest najpopularniejszy w Indiach, jednak jego charakterystyczny aromat jest znany na całym świecie. Tutaj znajdziesz przepisy na ten długoziarnisty ryż, który jest smacznym dodatkiem do wielu dań.

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    Po ugotowaniu ziarna ryżu basmati są pulchne i się nie kleją. Wielu smakoszy uważa go za najlepszą odmianę ryżu. Przyrządzony według tego przepisu będzie delikatnie zabarwiony i doprawiony szafranem, cynamonem oraz imbirem. Słodko-kwaśny smak granatów nadaje mu ciekawy charakter.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    1 komentarz
     
    40min.

    To różnokolorowe danie z jednego garnka jest bardzo proste do przyrządzenia i świetnie nadaje się na pyszną, pożywną kolację w powszedni dzień. Mleczko kokosowe, łagodne przyprawy i świeża kolendra nadają mu egzotyczny aromat. Podawać z listkami różnych odmian sałaty.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    2 komentarze
     
    20min.

    Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    1 komentarz
     
    50min.

    Na proszony obiad polecamy krótko smażone danie łączące w sobie słodkie i kwaśne nuty smakowe pomarańczy, octu balsamicznego i oliwek. Podajmy je z brokułami.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Przepis na to risotto z rybą pochodzi z Indii, a w czasach wiktoriańskich stał się on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. My dodamy do tej potrawy więcej warzyw.

    Autor przepisu: Maggie Pannell

    Podobne:

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż