Basmati (38)

Ryż basmati jest najpopularniejszy w Indiach, jednak jego charakterystyczny aromat jest znany na całym świecie. Tutaj znajdziesz przepisy na ten długoziarnisty ryż, który jest smacznym dodatkiem do wielu dań.

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

 
Brak komentarzy
 
35min.

Po ugotowaniu ziarna ryżu basmati są pulchne i się nie kleją. Wielu smakoszy uważa go za najlepszą odmianę ryżu. Przyrządzony według tego przepisu będzie delikatnie zabarwiony i doprawiony szafranem, cynamonem oraz imbirem. Słodko-kwaśny smak granatów nadaje mu ciekawy charakter.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
2 komentarze
 
20min.

Słodko-kwaśny sos barbecue to doskonały dodatek do smażonych kotletów schabowych. Potrawę tę, podawaną z pilawem z owoców i orzeszków piniowych oraz sałatą, możemy przyrządzić na treściwą kolację.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
1 komentarz
 
50min.

Na proszony obiad polecamy krótko smażone danie łączące w sobie słodkie i kwaśne nuty smakowe pomarańczy, octu balsamicznego i oliwek. Podajmy je z brokułami.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
1 komentarz
 
40min.

Przepis na to risotto z rybą pochodzi z Indii, a w czasach wiktoriańskich stał się on bardzo popularny w Wielkiej Brytanii. My dodamy do tej potrawy więcej warzyw.

Autor przepisu: Maggie Pannell

 
1 komentarz
 
30min.

To danie zasmakuje nawet najbardziej wymagającemu miłośnikowi curry. Soczystą polędwicę smaży się krótko z mnóstwem przypraw, pomidorami, pieczarkami i szpinakiem, a charakterystyczny smak nadaje jej jogurt. Curry podawane z ryżem przyprawionym kardamonem to zdrowy i pożywny posiłek.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Przetwory owocowe Przetwory owocowe
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt