Kuchnia irlandzka

Kuchnia irlandzka to nie tylko ziemniaki! Sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się jak pysznie gotuje się w Irlandii - tutaj znajdziecie tradycyjne potrawy z jagnięciny, zapiekanki z mięsem i wiele wypieków.

8 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
30min.

Boxty to tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane (małe - jak polskie, albo duże - jak placki po węgiersku, podawane z mięsnym farszem) smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem. Irlandczycy ukuli kiedyś o nich rymowankę, którą po polsku można by wyrazić tak: „Boxty na blasze, boxty smażone; tej co ich nie robi, nie wezmą za żonę”.

Autor przepisu: Brooke Elizabeth

 
Brak komentarzy
 
40min.

Ten chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania i piecze się go szybko, a smakuje wybornie. Zawiera mąkę razową, która sprawia, że jest grudkowaty i ma lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się na śniadanie, z masłem i dżemem, albo na obiad jako dodatek do zupy lub sałatki. Można też przyrządzić z niego kanapki.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.30min.

Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Słodkie, małe słodycze, które wyglądają jak małe ziemniaczki. Nie zawierają jednak ziemniaków - są przyrządzone z serka śmietankowego i wiórków kokosowych.

Autor przepisu: SAUNDRA

 
Brak komentarzy
 
10min.

Małe ciasteczka bez pieczenia, które wyglądają jak ziemniaczki. Szybkie i łatwe a jakie smaczne. Polecam!

Autor przepisu: MBMCD

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Wspaniały tradycyjny chleb sodowy. Maślanka dodaje wyjątkowego smaku, a chrupiąca skórka sprawia, że nie poprzestaniemy na jednej kromce! Zaskakująco prosty, najlepszy irlandzki chleb!

Autor przepisu: MP Welty

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się z twardych, tłustych kawałków baraniny oraz ziemniaków, cebuli i ziół. My przyrządzimy ją z udźca jagnięcego, bo jest chudszy. Stanie się też bardziej kolorowa dzięki dodatkowi marchewki, a jej smak będzie równie wyborny.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Święto Halloween wywodzi się z celtyckiej tradycji. Na zakończenie lata należało ułagodzić demony ciemnych pór roku, przygotowując dla nich pyszne potrawy. Irlandzcy emigranci przywieźli ten obyczaj i przepisy kulinarne do Ameryki.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

1 / 1

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż