Kuchnia irlandzka

    Kuchnia irlandzka to nie tylko ziemniaki! Sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się jak pysznie gotuje się w Irlandii - tutaj znajdziecie tradycyjne potrawy z jagnięciny, zapiekanki z mięsem i wiele wypieków.

    10 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    30min.

    Boxty to tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane (małe - jak polskie, albo duże - jak placki po węgiersku, podawane z mięsnym farszem) smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem. Irlandczycy ukuli kiedyś o nich rymowankę, którą po polsku można by wyrazić tak: „Boxty na blasze, boxty smażone; tej co ich nie robi, nie wezmą za żonę”.

    Autor przepisu: Brooke Elizabeth

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Słodkie, małe słodycze, które wyglądają jak małe ziemniaczki. Nie zawierają jednak ziemniaków - są przyrządzone z serka śmietankowego i wiórków kokosowych.

    Autor przepisu: SAUNDRA

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Wspaniały tradycyjny chleb sodowy. Maślanka dodaje wyjątkowego smaku, a chrupiąca skórka sprawia, że nie poprzestaniemy na jednej kromce! Zaskakująco prosty, najlepszy irlandzki chleb!

    Autor przepisu: MP Welty

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Ten chlebek jest bardzo łatwy do przygotowania i piecze się go szybko, a smakuje wybornie. Zawiera mąkę razową, która sprawia, że jest grudkowaty i ma lekko orzechowy smak. Doskonale nadaje się na śniadanie, z masłem i dżemem, albo na obiad jako dodatek do zupy lub sałatki. Można też przyrządzić z niego kanapki.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Małe ciasteczka bez pieczenia, które wyglądają jak ziemniaczki. Szybkie i łatwe a jakie smaczne. Polecam!

    Autor przepisu: MBMCD

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.30min.

    Podobnie jak wiele innych przepisów tradycyjnych również i ten na gulasz irlandzki ma wiele wariacji. W tym przepisie użyłem łopatkę jagnięcą, ale równie smaczna byłaby karkówka barania.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.40min.

    W wersji tradycyjnej potrawę tę przygotowuje się z twardych, tłustych kawałków baraniny oraz ziemniaków, cebuli i ziół. My przyrządzimy ją z udźca jagnięcego, bo jest chudszy. Stanie się też bardziej kolorowa dzięki dodatkowi marchewki, a jej smak będzie równie wyborny.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    To wspaniała zupa o pięknych kolorach - zielona kapusta i czerwone pomidory, a do tego aromatyczny bekon i sycące ziemniaki. Bardzo pożywna.

    Autor przepisu: Ita

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    Takie placki pochodzą z kuchni irlandzkiej, gdzie nazywają się "farls". Są świetnym sposobem na wykorzystanie resztek ziemniaków z poprzedniego dnia. Je się je na ciepło, z masłem i solą.

    Autor przepisu: Ita

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Święto Halloween wywodzi się z celtyckiej tradycji. Na zakończenie lata należało ułagodzić demony ciemnych pór roku, przygotowując dla nich pyszne potrawy. Irlandzcy emigranci przywieźli ten obyczaj i przepisy kulinarne do Ameryki.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

    1 / 1

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango