Ogórki kiszone lub kwaszone to wspaniały dodatek do dań głównych lub jako przekąska na przyjęciu. Powstaje z ogórków gruntowych złożonych w beczce lub słoju z dodatkiem łodyg i baldachów kopru, korzeni chrzanu, ząbków czosnku zalanych wodą z solą.
Z tego przepisu wychodzą najlepsze ogórki pod słońcem. Chrupiące, z dodatkiem czosnku, kopru i chrzanu.
Smaczny tradycyjny przepis na kiszone ogórki z koprem, chrzanem i czosnkiem. Najlepsze ogórki na zimę.
Po przygotowaniu ogórków przechowuję je w lodówce przez 5-6 dni i zajadam się nimi od rana do wieczora.
Przepis na ogórki kiszone można modyfikować: nie każdy lubi dodawać chrzan, czy liście wiśni, ale w mojej rodzinie zawsze tak się kisi i wychodzą pyszne, twarde i kwaśne!
Prosty, tradycyjny sposób na kiszenie ogórków. Lubię je przygotować a potem mieć gotowe do sałatek i dań obiadowych.
Wyśmienite panierowane kiszone ogórki, smażone w głębokim oleju. Przepis ten można zastosować także do marynowanej papryki.
Ta niemiecka sałatka z mięsem jest bardzo prosta w przygotowaniu. Mortadela, ogórki konserwowe, pomidory i szczypiorek w przepysznym sosie octowym.
Przepis na chrupiące kiszone ogórki. Ważne, żeby ogórki były nieduże i jędrne, najlepiej niepryskane.
Te przepyszne roladki z kiszonym ogórkiem są świetne na każdą imprezę, a przy tym bardzo łatwe do zrobienia!
Do kiszenia wybieramy ogórki małe i zdrowe, bez zadrapań otarć czy śladów ognicia.