Polędwica wołowa  (28)

Polędwica to najszlachetniejsza część wołowiny. Soczyste i delikatne mięso, doskonałe na stek lub na surowo - jako tatar lub carpaccio. Świetnie nadaje się też na pieczeń i na gulasz, bo dość szybko się ją przyrządza. Wypróbujcie nasze przepisy!


Sprawdź też te zbiory przepisów:

Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

 
4godz.20min.

Danie na specjalną okazję, którego nikt nie zapomni! To fondue jest wyjątkowo smaczne, bo mięso marynuje się godzinami zanim się je usmaży. Ponadto, zawsze przygotowuję własny sos chrzanowy i sos barbecue, które podaję jako dipy. To będzie hit na Twojej imprezie!

Autor przepisu: Kochmuse

 
Brak komentarzy
 
20min.

Przepis na stek z polędwicy, któremu towarzyszy aromatyczny sos z czerwonego wina, szalotki i octu balsamicznego. Doskonale pasuje do niego lampka czerwonego wina.

Autor przepisu: atsirou

 
50min.

Nie ma prostszego przepisu - poza dobrym kawałkiem wołowiny potrzeba do niego jedynie soli i czosnku. Zwykle podaję tę pieczeń z ziemniakami i zielonymi warzywami, ale smakuje też pysznie z frytkami i sałatą.

Autor przepisu: elisabeth

 
22min.

Ta wersja znanego dania, przyrządzana z lekko obsmażonych paseczków wołowej polędwicy i pieczarek, jest smaczna i treściwa. Zawiera niewiele mięsa i mnóstwo warzyw. Jest pyszna, jak klasyczny stroganow, a jednocześnie odpowiada dzisiejszym trendom dietetycznym.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
1godz.10min.

Wspaniały przepis na soczystą polędwicę wołową. Mięso nie wymaga marynowania, a po upieczeniu jest i tak pysznie kruche.

Autor przepisu:Fiola

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przetwory owocowe Przetwory owocowe
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt