Pęczak

Pęczak - inaczej pęcak - to rodzaj kaszy jęczmiennej. To zdrowy, smaczny i sycący dodatek do obiadu lub składnik sałatek czy dodatek do zup. Sprawdźcie nasze przepisy i jedzcie go jak najczęściej, bo to samo zdrowie!


 
Brak komentarzy
 
50min.

Pęczak z powodzeniem zastępuje ryż w sałatkach. W tej świetnie komponuje się z warzywami, suszonymi morelami i pestkami dyni. Sałatkę tę można podać jako treściwe danie w środku dnia. Można dodać do niej nieco pokruszonego sera, na przykład fety, by zawierała więcej białka.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Jest to prosty, aromatyczny dodatek do dań. Czasami na ostatnie 20 minut gotowania dodaję podsmażone piersi kurczaka i mamy cały posiłek. Smacznego!

Autor przepisu: SunnyByrd

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Do łagodnego, słodkawego w smaku pęczaku dodamy fasolę czarne oczko i sporo różnokolorowych warzyw. Miętowo-pomidorowy sos wzbogaci smak sałatki o aromaty lata. Najlepiej podawać ją jako główne danie na lunch lub kolację, ze świeżymi owocami na deser.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Tradycyjna szkocka zupa. Zamiast pęczaku można dodać 0,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę. Zobaczcie nasz przepis video z tą zupą.

Autor przepisu: briony

 
Brak komentarzy
 
10godz.50min.

Jagody jałowca nadają temu daniu bardzo ciekawy aromat. Mięso pieczemy długo na małym ogniu, więc będzie rozpływać się w ustach. W tym czasie pęczak wchłonie sos i go zagęści. Najlepiej podawać z purée z ziemniaków oraz zielonymi warzywami, na przykład fasolką szparagową.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
3godz.30min.

Biała zupa rybna z karpia, z dodatkiem szpinaku. Kaszę pęczak smaży się z boczkiem i cebulą na wywarze rybnym i podaje się osobno.

Autor przepisu:StawyMilickie

 
Brak komentarzy
 
45min.

Zupa bardzo pożywna i nie wymagająca żadnych szczególnych umiejętności, a bardzo smaczna. Zwykle, kiedy gotujemy rosół, to następnego dnia robimy z pozostałego pomidorową. A można krupnik.

Autor przepisu:apfel

 
Brak komentarzy
 
2godz.5min.

Pyszna sycąca zupa pochodząca z kuchni włoskiej, pełna warzyw, z dodatkiem pancetty, fasoli cannellini oraz pęczaku.

Autor przepisu: Erinn

 
Brak komentarzy
 
55min.

Pyszna, zdrowa grochówka z łuskanym grochem zielonym i żółtym, z dodatkiem pęczaku. Doskonała na chłodne dni!

Autor przepisu: Cattleya

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na chłodne dni - kawałki wołowiny i pęczak w aromatycznym bulionie.

Autor przepisu: nt-bell

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak zamrażać jedzenie Jak zamrażać jedzenie