Pęczak

Pęczak - inaczej pęcak - to rodzaj kaszy jęczmiennej. To zdrowy, smaczny i sycący dodatek do obiadu lub składnik sałatek czy dodatek do zup. Sprawdźcie nasze przepisy i jedzcie go jak najczęściej, bo to samo zdrowie!

14 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Jest to prosty, aromatyczny dodatek do dań. Czasami na ostatnie 20 minut gotowania dodaję podsmażone piersi kurczaka i mamy cały posiłek. Smacznego!

Autor przepisu: SunnyByrd

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Tradycyjna szkocka zupa. Zamiast pęczaku można dodać 0,5 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę. Zobaczcie nasz przepis video z tą zupą.

Autor przepisu: briony

 
Brak komentarzy
 
50min.

Pęczak z powodzeniem zastępuje ryż w sałatkach. W tej świetnie komponuje się z warzywami, suszonymi morelami i pestkami dyni. Sałatkę tę można podać jako treściwe danie w środku dnia. Można dodać do niej nieco pokruszonego sera, na przykład fety, by zawierała więcej białka.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Do łagodnego, słodkawego w smaku pęczaku dodamy fasolę czarne oczko i sporo różnokolorowych warzyw. Miętowo-pomidorowy sos wzbogaci smak sałatki o aromaty lata. Najlepiej podawać ją jako główne danie na lunch lub kolację, ze świeżymi owocami na deser.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
10godz.50min.

Jagody jałowca nadają temu daniu bardzo ciekawy aromat. Mięso pieczemy długo na małym ogniu, więc będzie rozpływać się w ustach. W tym czasie pęczak wchłonie sos i go zagęści. Najlepiej podawać z purée z ziemniaków oraz zielonymi warzywami, na przykład fasolką szparagową.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
3godz.30min.

Biała zupa rybna z karpia, z dodatkiem szpinaku. Kaszę pęczak smaży się z boczkiem i cebulą na wywarze rybnym i podaje się osobno.

Autor przepisu:StawyMilickie

 
Brak komentarzy
 
45min.

Zupa bardzo pożywna i nie wymagająca żadnych szczególnych umiejętności, a bardzo smaczna. Zwykle, kiedy gotujemy rosół, to następnego dnia robimy z pozostałego pomidorową. A można krupnik.

Autor przepisu:apfel

 
Brak komentarzy
 
2godz.5min.

Pyszna sycąca zupa pochodząca z kuchni włoskiej, pełna warzyw, z dodatkiem pancetty, fasoli cannellini oraz pęczaku.

Autor przepisu: Erinn

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, doskonała na chłodne dni - kawałki wołowiny i pęczak w aromatycznym bulionie.

Autor przepisu: nt-bell

 
Brak komentarzy
 
55min.

Pyszna, zdrowa grochówka z łuskanym grochem zielonym i żółtym, z dodatkiem pęczaku. Doskonała na chłodne dni!

Autor przepisu: Cattleya

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Przetwory owocowe Przetwory owocowe
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt