Kurkuma (71)

    Kurkuma to aromatyczna, pikantna przyprawa popularna w kuchni indyjskiej. Dzięki swej intensywnej barwie nadaje potrawom żółty kolor. Doskonała do ryżu, zup, sosów a nawet do deserów. Jeden ze składników mieszanki curry. Sprawdźcie nasze przepisy z tą przyprawą!

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    2 komentarze
     
    1godz.45min.

    Kilka lat temu jadłam ten tadżin w restauracji marokańskiej. Tak mi posmakował, że spróbowałam odtworzyć ten przepis w domu! Moja wersja jest jeszcze smaczniejsza! To bardzo łatwa potrawa, a goście będą zachwyceni.

    Autor przepisu: Valeriel

     
    1 komentarz
     
    1godz.15min.

    Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Autor przepisu: ntbella

     
    4 komentarze
     
    45min.

    Jest to bardzo aromatyczna potrawa z północy Indii, zwykle spożywana ze smażonym chlebem bhatura lub puri. Ja podaję ją na ryżu jako bardzo sycący posiłek. Można także serwować ją jako szybką przekąskę na tostach. Przepis ten można wykonać znacznie szybciej, jeśli używa się ciecierzycy z puszki, ale ja wolę myśleć, że autentyczny smak pochodzi z włożonego wysiłku!

    Autor przepisu: SHAMMI EDWARDS

     
    2 komentarze
     
    40min.

    Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    1 komentarz
     
    25min.

    To danie pochodzi z południa Indii i wspaniale smakuje z ryżem basmati lub indyjskim chlebkiem. Urad dal, czyli czarną soczewicę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, czasem też w supermarketach, ale jeśli nie można jej dostać, to można ją pominąć.

    Autor przepisu: Diana

    Podobne:

    Kardamon
    Kardamon   (46)
    Szafran
    Szafran   (42)
    Garam masala
    Garam masala   (17)

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż