Kurkuma (73)

    Kurkuma to aromatyczna, pikantna przyprawa popularna w kuchni indyjskiej. Dzięki swej intensywnej barwie nadaje potrawom żółty kolor. Doskonała do ryżu, zup, sosów a nawet do deserów. Jeden ze składników mieszanki curry. Sprawdźcie nasze przepisy z tą przyprawą!

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    2 komentarze
     
    1godz.45min.

    Kilka lat temu jadłam ten tadżin w restauracji marokańskiej. Tak mi posmakował, że spróbowałam odtworzyć ten przepis w domu! Moja wersja jest jeszcze smaczniejsza! To bardzo łatwa potrawa, a goście będą zachwyceni.

    Autor przepisu: Valeriel

     
    1 komentarz
     
    1godz.15min.

    Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Autor przepisu: ntbella

     
    3 komentarze
     
    45min.

    Jest to bardzo aromatyczna potrawa z północy Indii, zwykle spożywana ze smażonym chlebem bhatura lub puri. Ja podaję ją na ryżu jako bardzo sycący posiłek. Można także serwować ją jako szybką przekąskę na tostach. Przepis ten można wykonać znacznie szybciej, jeśli używa się ciecierzycy z puszki, ale ja wolę myśleć, że autentyczny smak pochodzi z włożonego wysiłku!

    Autor przepisu: SHAMMI EDWARDS

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Gdy w Indiach ktoś mówi o curry, zwykle nie chodzi o żółtą przyprawę w proszku, tylko o potrawę z warzyw, mięsa lub ryby, mniej lub bardziej ostrą w smaku. Przyprawia się ją często kolendrą, kminem rzymskim i przyprawą garam masala. Według hinduskich kucharzy powinno się ją przyrządzać bezpośrednio przed użyciem. Przepisów na przyrządzanie curry jest w Indiach chyba tyle, ile osób gotuje tę potrawę.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    2 komentarze
     
    1godz.5min.

    Mój przyjaciel z Etiopii przyniósł kiedyś to danie na składkowe party i od tamtej pory często je gotuję. Jest zdrowe i smaczne. Nie należy dodawać do niego płynu, gdyż kapusta i ziemniaki same wydzielą dosyć soku.

    Autor przepisu: stamarex

    Przepisy video z kurkumą

    • videoTitle
      Tadżin z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami
    • videoTitle
      Złote mleko

    Podobne:

    Kardamon
    Kardamon   (46)
    Szafran
    Szafran   (42)
    Garam masala
    Garam masala   (17)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango