Sarnina to chude i kruche mięso o delikatnym smaku. Proponujemy przepisy na wyśmienite steki i gulasze. Sarnina pieczona, duszona, czy grillowana smakuje wybornie.
Pożywny gulasz z dziczyzny z aromatycznymi przyprawami, porem, marchewką, boczkiem, czerwonym winem i odrobiną żurawiny, która dodaje mu oryginalnego smaku. Pasuje świetnie do klusek, ziemniaków lub makaronu.
Bardzo prosty przepis na gulasz z wolnowara. Wszystkie składniki należy pokroić i wrzucić do wolnowara. Ten pyszny gulasz równie dobrze smakuje z wołowiną.
Na specjalną okazję warto przyrządzić proste i szybkie danie z paseczków chudej sarniny podsmażonych z warzywami i podanych w sosie z kwaśnej śmietany. Ten strogonow z makaronem tagliatelle i zielonymi warzywami, takimi jak brokuły, jest bardzo zdrową potrawą.
To danie robi wrażenie! Bardzo treściwy i aromatyczny gulasz pełen warzyw. Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.
Zaniosłem to niedawno na imprezę z okazji Halloween i nie doszedłem nawet do stodoły, gdzie się odbywała, a wszystko już zostało zjedzone! Chyba z 15 osób poprosiło mnie o przepis. Jeśli nie lubisz za bardzo smaku dziczyzny, ten przepis jest dla Ciebie! To naprawdę znakomite przekąski. Smakowały nawet tym osobom, które mówiły, że nie lubią sarniny.
Połączenie czerwonego wina i sarniny sprawia, że te klopsiki są wykwintnym, a jednocześnie niezbyt tłustym dodatkiem do spaghetti. Danie to doskonale nadaje się na rodzinne przyjęcie lub elegancką kolację.
Terrine to francuski pasztet, zwykle mięsny, ale czasem także warzywny, którego składniki po rozdrobnieniu umieszcza się w wyłożonej słoniną kamionce i piecze pod pokrywką w kąpieli wodnej. My upieczemy ten pasztet w zwykłej foremce, ale i tak będzie miał niezwykły smak.
Sarnina to wyjątkowo chude mięso, z którego często robi się kiełbasy. Przyrządzimy z nich nasze danie. Można podawać je z różyczkami brokułów lub innymi świeżymi zielonymi warzywami.
Pyszny gulasz, gotowany w wolnowarze, który można przyrządzić na kilka sposobów. Możemy dodać rozmaite warzywa, świeże lub mrożone! Można też nie dodawać warzyw wcale i gulasz będzie czysto mięsny.
Sarnina jest pyszna i zawiera bardzo niewiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Można nią zastępować wołowinę w daniach pieczonych i duszonych. W tym przepisie porto i buraki podkreślają smak i kolor mięsa, natomiast dzięki dodaniu kasztanów potrawa ma ciekawą konsystencję.