Ciabatta

    Ciabatta to biały chleb popularny w kuchni włoskiej. Ma wydłużony, szeroki kształt, stąd też jego nazwa - ciabatta po włosku oznacza "kapeć". Miękki miąższ i chrupiąca skórka sprawia, że kanapki z ciabatty są pyszne. Sprawdźcie nasze przepisy!

    18 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.

    Do wykonania tego prostego przepisu można wykorzystać automat do chleba i jego funkcję wyrabiania ciasta. Ja piekę ciabattę co najmniej 3 razy w tygodniu!

    Autor przepisu: Marina

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Pieczarki z czosnkiem to smaczna przystawka, w wielu przepisach dodaje się do niej jednak zbyt dużo masła. W tym przepisie również znajdziemy masło, ale jest go niewiele. Danie to doskonale smakuje z drobno poszatkowaną, białą kapustą oraz posiekaną dymką.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem różnych rodzajów papryki jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich, gdzie pieczywo z rozmaitymi owocami i warzywami to podstawa diety. Spróbujmy jej i my.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Trzy typowe składniki amerykańskiego śniadania – bekon, pieczarki i pomidory – pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1dzień40min.

    Poświęć dziś pięć minut na przygotowanie zakwasu (zwanego zaczynem), a jutro upiecz dwa bochenki tego cudownego, lekko kwaskowatego włoskiego pieczywa z chrupiącą skórką.

    Autor przepisu: Benoit Hogue

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Grillowany kurczak z kawałeczkami ananasa, który wspaniale smakuje w bułce lub między tostami. Doskonały na lunch lub lekki obiad podany z sałatką.

    Autor przepisu: Jenny

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Szybkie danie, które Twoje dzieci na pewno polubią! Mini pizze na chlebie ciabatta, z pomidorami i mozzarellą. Można też dodać inne składniki :)

    Autor przepisu: lfb

     
    Brak komentarzy
     
    10godz.10min.

    Bruschetta to wspaniała włoska przystawka, którą można przygotować w kilka minut. Z sezonowymi świeżymi pomidorami, bruschetta będzie twoim ulubionym przysmakiem!

    Autor przepisu: anton

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Z mieszanki świeżych leśnych grzybów możemy szybko przygotować zupę o niepowtarzalnym smaku. Zamiast ją zagęszczać lub przecierać, podajmy ją w postaci lekkiego bulionu, w którym będziemy mogli wyraźnie wyczuć odrębne smaki grzybów, warzyw i ziół.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

    1 / 2

    Podobne:

    Chleb
    Chleb   (326)
    Pita
    Pita   (28)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango