Ciabatta

Ciabatta to biały chleb popularny w kuchni włoskiej. Ma wydłużony, szeroki kształt, stąd też jego nazwa - ciabatta po włosku oznacza "kapeć". Miękki miąższ i chrupiąca skórka sprawia, że kanapki z ciabatty są pyszne. Sprawdźcie nasze przepisy!

18 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Do wykonania tego prostego przepisu można wykorzystać automat do chleba i jego funkcję wyrabiania ciasta. Ja piekę ciabattę co najmniej 3 razy w tygodniu!

Autor przepisu: Marina

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Ta kanapka przyrządzana z opiekanej ciabatty z dodatkiem różnych rodzajów papryki jest chętnie jadana w krajach śródziemnomorskich, gdzie pieczywo z rozmaitymi owocami i warzywami to podstawa diety. Spróbujmy jej i my.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
20min.

Pieczarki z czosnkiem to smaczna przystawka, w wielu przepisach dodaje się do niej jednak zbyt dużo masła. W tym przepisie również znajdziemy masło, ale jest go niewiele. Danie to doskonale smakuje z drobno poszatkowaną, białą kapustą oraz posiekaną dymką.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
25min.

Trzy typowe składniki amerykańskiego śniadania – bekon, pieczarki i pomidory – pieczemy na szpadkach do szaszłyków razem z młodymi ziemniakami i kawałkami kabaczka. Szaszłyki podajemy na grillowanym chlebie ciabatta z sałatką z owoców cytrusowych.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Tę dużą pożywną kanapkę przygotowuje się z chrupiącego chlebka ciabatta wypełnionego lekko obsmażonym stekiem i zdrowymi warzywami. Jeśli chcesz przygotować szybko danie dla jednej osoby – zmniejsz ilość składników. Wystarczy ci wtedy jedna mała ciabatta i jeden stek o wadze około 85 g.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1dzień40min.

Poświęć dziś pięć minut na przygotowanie zakwasu (zwanego zaczynem), a jutro upiecz dwa bochenki tego cudownego, lekko kwaskowatego włoskiego pieczywa z chrupiącą skórką.

Autor przepisu: Benoit Hogue

 
Brak komentarzy
 
10godz.10min.

Bruschetta to wspaniała włoska przystawka, którą można przygotować w kilka minut. Z sezonowymi świeżymi pomidorami, bruschetta będzie twoim ulubionym przysmakiem!

Autor przepisu: anton

 
Brak komentarzy
 
40min.

Grillowany kurczak z kawałeczkami ananasa, który wspaniale smakuje w bułce lub między tostami. Doskonały na lunch lub lekki obiad podany z sałatką.

Autor przepisu: Jenny

 
Brak komentarzy
 
30min.

Z mieszanki świeżych leśnych grzybów możemy szybko przygotować zupę o niepowtarzalnym smaku. Zamiast ją zagęszczać lub przecierać, podajmy ją w postaci lekkiego bulionu, w którym będziemy mogli wyraźnie wyczuć odrębne smaki grzybów, warzyw i ziół.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
38min.

W tej potrawie filety z łososia marynuje się, a potem lekko grilluje i podaje na ciepłych chlebkach ciabatta z liśćmi sałaty i majonezem z bazylią. To oryginalne i bardzo apetyczne danie. Dodanie jogurtu do majonezu zmniejsza zawartość tłuszczu i zupełnie nie wpływa na konsystencję.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

1 / 2

Podobne:

Chleb
Chleb   (322)
Pita
Pita   (27)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż