Kasztany wodne

    Kasztany wodne (inaczej orzechy wodne) to składnik dań orientalnych, zwłaszcza farszu pierożków won-ton. Smakują też wspaniale owinięte w boczek i upieczone.

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Makaron wstążki z mąki ryżowej można kupić w supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Doskonale nadaje się do potraw typu stir-fry. W tym przepisie szybko smażymy go razem ze szparagami, soczystymi krewetkami tygrysimi i kruchymi kasztanami wodnymi.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka. Mieszanka ziaren, orzechów, warzyw i kurczaka sprawia, że to danie jest pełnowartościowe i sycące!

    Autor przepisu: Xing Jin

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Ślinka płynie na samą myśl o tej przystawce z pieczonych kasztanów wodnych z bekonem w aromatycznym sosie!

    Autor przepisu: Julie

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Te aromatyczne chińskie sakiewki makaronowe przygotowuje się z płatków won ton. Podsmaża się je lekko, a następnie dusi na małym ogniu w wywarze i podaje na listkach różnych sałat wraz z oryginalną, pikantną sałatką z kruchych warzyw, orzeszków ziemnych i kolendry.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.40min.

    Wspaniała przystawka. Pyszne i aromatyczne kasztany wodne marynowane w sosie teriyaki, owinięte bekonem.

    Autor przepisu: Monica Johnson

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.3min.

    Te trójkątne pierożki w stylu orientalnym przygotowane z chrupiącego, delikatnego ciasta filo kryją w sobie doprawione imbirem nadzienie z kraba, kasztanów wodnych i słodkiej kukurydzy. Pierożki najlepiej przygotować wcześniej, a upiec tuż przed przyjściem gości. Podawać ze słodkim sosem chili.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Chińskie pierożki won-ton z nadzieniem z małży i delikatnego serka. Aby je skleić używam roztrzepanego jajka. Ciasto na wontony można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie.

    Autor przepisu: Stacee

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Piersi kaczki duszone w czerwonym winie z czosnkiem i imbirem oraz z dodatkiem odrobiny porzeczkowej galaretki są znakomite i soczyste. Mięso kroimy w paski i podajemy na kolorowych, surowych warzywach. Ciekawym dodatkiem mogą być ryżowe ciasteczka.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango