Kasztany wodne

Kasztany wodne (inaczej orzechy wodne) to składnik dań orientalnych, zwłaszcza farszu pierożków won-ton. Smakują też wspaniale owinięte w boczek i upieczone.

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
25min.

Makaron wstążki z mąki ryżowej można kupić w supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Doskonale nadaje się do potraw typu stir-fry. W tym przepisie szybko smażymy go razem ze szparagami, soczystymi krewetkami tygrysimi i kruchymi kasztanami wodnymi.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
25min.

Prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka. Mieszanka ziaren, orzechów, warzyw i kurczaka sprawia, że to danie jest pełnowartościowe i sycące!

Autor przepisu: Xing Jin

 
Brak komentarzy
 
55min.

Te chińskie pierożki, znane także jako shao may lub shiu may, mają farsz z kurczaka, który jest lżejszy niż tradycyjny farsz z wieprzowiny. Można użyć gotowego ciasta won ton lub przygotować je samemu. Pierożki dim sum stanowią smaczną przystawkę do wielodaniowego posiłku.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Ślinka płynie na samą myśl o tej przystawce z pieczonych kasztanów wodnych z bekonem w aromatycznym sosie!

Autor przepisu: Julie

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Wspaniała przystawka. Pyszne i aromatyczne kasztany wodne marynowane w sosie teriyaki, owinięte bekonem.

Autor przepisu: Monica Johnson

 
Brak komentarzy
 
1godz.3min.

Te trójkątne pierożki w stylu orientalnym przygotowane z chrupiącego, delikatnego ciasta filo kryją w sobie doprawione imbirem nadzienie z kraba, kasztanów wodnych i słodkiej kukurydzy. Pierożki najlepiej przygotować wcześniej, a upiec tuż przed przyjściem gości. Podawać ze słodkim sosem chili.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
40min.

Te aromatyczne chińskie sakiewki makaronowe przygotowuje się z płatków won ton. Podsmaża się je lekko, a następnie dusi na małym ogniu w wywarze i podaje na listkach różnych sałat wraz z oryginalną, pikantną sałatką z kruchych warzyw, orzeszków ziemnych i kolendry.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
25min.

Kruche kasztany wodne, mielona wieprzowina, sos sojowy, świeży imbir i przyprawa pięć smaków składają się na smakowity orientalny farsz, którym wypełnia się liście włoskiej kapusty. Tak przyrządzone gołąbki podane z ryżem i sałatką z czerwonej papryki, cykorii i cebuli to szybkie i łatwe danie.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
40min.

Chińskie pierożki won-ton z nadzieniem z małży i delikatnego serka. Aby je skleić używam roztrzepanego jajka. Ciasto na wontony można kupić w sklepach z żywnością orientalną lub przygotować samodzielnie.

Autor przepisu: Stacee

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Piersi kaczki duszone w czerwonym winie z czosnkiem i imbirem oraz z dodatkiem odrobiny porzeczkowej galaretki są znakomite i soczyste. Mięso kroimy w paski i podajemy na kolorowych, surowych warzywach. Ciekawym dodatkiem mogą być ryżowe ciasteczka.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż