Żurek

    Żur to tradycyjna polska zupa, podawana z jajkiem na twardo lub z białą kiełbasą. Jada się ją na śniadanie wielkanocne, ale w wielu domach gotuje się ją znacznie częściej. Jest pożywna i jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Często zamiennie nazywa się go "barszcz biały" - choć niektórzy twierdzą, że barszcz przygotowuje się na zakwasie pszennym, gdy żur gotuje się na żytnim. Sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się sami, co Wam najbardziej smakuje!

    9 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Kuchnie świata

     
    3 komentarze
     
    1godz.5min.

    Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.

    Autor przepisu: alaola

     
    1 komentarz
     
    4dni1godz.

    Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.

    Autor przepisu: mar_janna

     
    2 komentarze
     
    1godz.30min.

    Wspaniały żurek nie tylko na Wielkanoc. Gotowany na wędzonej kości, z dodatkiem kiełbasy i suszonych grzybów, podawany z jajkiem.

    Autor przepisu: Fiola

     
    1 komentarz
     
    5dni10min.

    Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

    Autor przepisu: oleńka

     
    1 komentarz
     
    2dni1godz.

    Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.

    Autor przepisu: marsha

     
    2 komentarze
     
    1godz.20min.

    Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.

    Autor przepisu: Jola

     
    Brak komentarzy
     
    2dni1godz.

    Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

    Autor przepisu: Lilla

     
    Brak komentarzy
     
    3dni2godz.

    Pyszna zupa na świąteczny stół. Zawsze samodzielnie przygotowuję zakwas z mąki żytniej. Zdrowy i prawdziwie domowy!

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.20min.

    Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

    Autor przepisu: Gastrosfera

    1 / 1

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango