Żurek

Żur to tradycyjna polska zupa, podawana z jajkiem na twardo lub z białą kiełbasą. Jada się ją na śniadanie wielkanocne, ale w wielu domach gotuje się ją znacznie częściej. Jest pożywna i jej przygotowanie wcale nie jest trudne. Często zamiennie nazywa się go "barszcz biały" - choć niektórzy twierdzą, że barszcz przygotowuje się na zakwasie pszennym, gdy żur gotuje się na żytnim. Sprawdźcie nasze przepisy i przekonajcie się sami, co Wam najbardziej smakuje!

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Kuchnie świata

 
3 komentarze
 
1godz.5min.

Pyszny żurek jest doskonały na śniadanie Wielkanocne. Bardzo aromatyczny, gotowany na wędzonych żeberkach, z dodatkiem białej kiełbasy. Świeży chrzan wspaniale zaostrza smak tej tradycyjnej zupy.

Autor przepisu: alaola

 
2 komentarze
 
1godz.30min.

Wspaniały żurek nie tylko na Wielkanoc. Gotowany na wędzonej kości, z dodatkiem kiełbasy i suszonych grzybów, podawany z jajkiem.

Autor przepisu: Fiola

 
2 komentarze
 
4dni1godz.

Tradycyjny wielkanocny żurek na zakwasie, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie Świąt. Doskonały na śniadanie świąteczne.

Autor przepisu: mar_janna

 
1 komentarz
 
5dni10min.

Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń. Dzięki niemu można szybko przygotować wspaniałą zupę. Uwaga: można też z niego przygotować żurek, choć niektórzy uważają, że żur gotuje się na zakwasie żytnim.

Autor przepisu: oleńka

 
1 komentarz
 
2dni1godz.

Żurek z pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo lub białą kiełbasą zawsze, w mojej rodzinie, rozpoczyna wielkanocne śniadanie. Niektórzy mówią na niego biały barszcz.

Autor przepisu: marsha

 
2 komentarze
 
1godz.20min.

Znakomity barszczyk podawany na Wielkanoc z białą kiełbasą. Nadaje się również na przyjęcia i wesela.

Autor przepisu: Jola

 
Brak komentarzy
 
2dni1godz.

Tradycyjny żurek gotowany na zakwasie z mąki żytniej, który trzeba przygotować na 2 dni wcześniej. Żurek najlepiej smakuje z jajkiem na twardo.

Autor przepisu: Lilla

 
Brak komentarzy
 
3dni2godz.

Pyszna zupa na świąteczny stół. Zawsze samodzielnie przygotowuję zakwas z mąki żytniej. Zdrowy i prawdziwie domowy!

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

Autor przepisu: Gastrosfera

1 / 1

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż