Ryż długoziarnisty (34)

    Ryż długoziarnisty jest podstawą kuchni orientalnej. Zawiera bardzo mało skrobi, dlatego jest sypki i nie klei się. Doskonały do sałatek, risotto lub jako dodatek do dań mięsnych i rybnych. Występuje jako biały i brązowy - ten drugi jest bardziej wartościowy, ale i wymaga dłuższego czasu gotowania. Sprawdź nasze przepisy na dania z tym ryżem!

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    W skład tego prostego dania z ryżu wchodzi masło, cebula i szafran. W naszej rodzinie stosujemy ten przepis już od dawna i wciąż należy do ulubionych.

    Autor przepisu: LLADRACH

     
    2 komentarze
     
    45min.

    Bardzo dobry pilaw z ryżu, o niskiej zawartości tłuszczu. Doskonale pasuje do dań z drobiu i wieprzowiny.

    Autor przepisu: GRANNYLORETTA

     
    1 komentarz
     
    1godz.20min.

    Te smaczne kulki z ryżu i cieciorki, aromatyzowane czosnkiem, chili i mnóstwem kolendry, podajmy jako dodatek do potraw hinduskich lub innych pikantnych dań.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    1 komentarz
     
    30min.

    Niewielka ilość soczystego łososia i krewetek tworzy z ryżem i warzywami obfity posiłek. To kusząco pikantne danie pochodzi z Luizjany. Co jednak najważniejsze, kiedy brakuje nam czasu, całość gotuje się w jednym garnku.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    1 komentarz
     
    1godz.35min.

    Nadziewane mięsem warzywa tworzą niezwykle apetyczne danie główne. To dobra potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Każdy nałoży sobie na talerz dokładnie tyle, na ile ma ochotę. Świetnym dodatkiem do tego dania jest kilka bagietek oraz mieszana sałatka z zielonych warzyw.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

    Podobne:

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż