Tutaj znajdziesz przepisy wykorzystujące owoce pestkowe, wśród których znajdują się: wiśnie, czereśnie, brzoskwinie, morele i inne, zawierające - oczywiście - pestkę.
Austriacy są znani ze swych wystawnych deserów. Do jednego z najsławniejszych należą “Marillenknödel”, słodkie knedle ziemniaczane z “sercem” z dojrzałej moreli. Tego niezwykłego specjału należy koniecznie spróbować.
To wspaniały cobbler brzoskwiniowy - tak łatwy, że nawet dziecko może go upiec! Pysznie smakuje zaraz po wyjęciu z piekarnika z lodami waniliowymi.
Wspaniały sernik, z grubą warstwą sera, kawałkami brzoskwiń z puszki i kruszonką (czy też "szczypanką") na wierzchu. Zawsze go piekę na Święta i na każdą inną okazję!
Wymaga nieco pracy, ale jest wyjątkowo smaczna. Owoce można wykorzystać do deserów lub obtoczyć w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
Warto mieć zapas puszek z morelami lub innymi owocami w soku owocowym w spiżarni. Dzięki temu, kiedy niespodziewanie wpadną do nas goście, będziemy mogli przyrządzić w kilka minut ten imponujący, lekki i puszysty deser. Zawiera on w dodatku mniej jajek i cukru, niż gdybyśmy piekli suflet według innych przepisów.