Ruskie pierogi

    Ruskie pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - nadziewane farszem z ziemniaków i twarogu wyśmienicie smakują podane z podsmażaną cebulą lub skwarkami. Sprawdź nasze przepisy!

    15 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    13 komentarzy
     
    1godz.50min.

    Każdy ma swój sposób na dobre ciasto. Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń - pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka. Farsz jest także klasyczny - żadnych udziwnień!

    Autor przepisu: apfel

     
    5 komentarzy
     
    1godz.30min.

    Ten przepis dostałam od mojej babci. Jeden z moich przyjaciół z Polski powiedział mi, że moje pierogi były lepsze niż jego mamy!

    Autor przepisu: MOELIZ

     
    2 komentarze
     
    1godz.45min.

    Znane na całym świecie kresowe danie - dziś przyrządzane na różne sposoby. W wersji najstarszej, podstawowej z farszem z ziemniaków i sera. Doskonale smakują i małym i dużym. Nie ma praktycznie osoby, która gdzieś, kiedyś nie jadłaby tej jedynej w swoim rodzaju potrawy! Jeśli ci się jeszcze nie udało... spróbuj zrobić sam!

    Autor przepisu: czarna

     
    2 komentarze
     
    40min.

    Ten przepis jest jednym z ulubionych przepisów naszej rodziny. Przekazujemy go z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie gotujemy je na Boże Narodzenie, ale można je przygotować na jakąkolwiek specjalną okazję. Jest przy nich trochę pracy, ale się opłaca! Ugotowane pierogi można podsmażyć z cebulką i podać ze śmietaną.

    Autor przepisu: TAB

     
    1 komentarz
     
    1godz.40min.

    Klasyka rodzaju - pierogi nadziewane farszem z ziemniaków i sera białego. Najlepiej smakują gotowane lub podsmażone z cebulką lub skwarkami.

    Autor przepisu: Lilla

     
    1 komentarz
     
    45min.

    Ciasto w tych pierogach jest miękkie i cienkie, a farsz nie za suchy, jak to czasem w pierogach bywa. Podawać polane masełkiem z podsmażoną cebulką. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

    Autor przepisu: Agnieszka

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Pierogi z nadzieniem z sera, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną. Można podawać z podgrzaną, ale nie wrzącą kwaśną śmietaną i ze skwarkami.

    Autor przepisu: Mary Martin

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie - pierogi z nadzieniem z ziemniaków i smażonych pieczarek.

    Autor przepisu: nt_bella

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.20min.

    Tradycyjnie zwane ruskimi - te pierogi przywołują smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła je setkami! Potrawa dobra na każdą okazję.

    Autor przepisu: alaola

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.30min.

    Tradycyjne ruskie pierogi w nowej odsłonie - zamiast twarogu dodałam żółty ser gouda. Polecam bo wyjątkowo smaczne!

    Autor przepisu: Alina

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Kuchnia polska
    Kuchnia polska   (1452)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango