Ruskie pierogi

Ruskie pierogi to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej - nadziewane farszem z ziemniaków i twarogu wyśmienicie smakują podane z podsmażaną cebulą lub skwarkami. Sprawdź nasze przepisy!

15 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
13 komentarzy
 
1godz.50min.

Każdy ma swój sposób na dobre ciasto. Ten przepis jest w naszej rodzinie od pokoleń - pierogi lepią się świetnie, a ciasto nie klei się do wałka. Farsz jest także klasyczny - żadnych udziwnień!

Autor przepisu: apfel

 
4 komentarze
 
1godz.30min.

Ten przepis dostałam od mojej babci. Jeden z moich przyjaciół z Polski powiedział mi, że moje pierogi były lepsze niż jego mamy!

Autor przepisu: MOELIZ

 
2 komentarze
 
1godz.45min.

Znane na całym świecie kresowe danie - dziś przyrządzane na różne sposoby. W wersji najstarszej, podstawowej z farszem z ziemniaków i sera. Doskonale smakują i małym i dużym. Nie ma praktycznie osoby, która gdzieś, kiedyś nie jadłaby tej jedynej w swoim rodzaju potrawy! Jeśli ci się jeszcze nie udało... spróbuj zrobić sam!

Autor przepisu: czarna

 
2 komentarze
 
40min.

Ten przepis jest jednym z ulubionych przepisów naszej rodziny. Przekazujemy go z pokolenia na pokolenie. Tradycyjnie gotujemy je na Boże Narodzenie, ale można je przygotować na jakąkolwiek specjalną okazję. Jest przy nich trochę pracy, ale się opłaca! Ugotowane pierogi można podsmażyć z cebulką i podać ze śmietaną.

Autor przepisu: TAB

 
1 komentarz
 
1godz.40min.

Klasyka rodzaju - pierogi nadziewane farszem z ziemniaków i sera białego. Najlepiej smakują gotowane lub podsmażone z cebulką lub skwarkami.

Autor przepisu: Lilla

 
1 komentarz
 
45min.

Ciasto w tych pierogach jest miękkie i cienkie, a farsz nie za suchy, jak to czasem w pierogach bywa. Podawać polane masełkiem z podsmażoną cebulką. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem i naucz się lepić pierogi krok po kroku!

Autor przepisu: Agnieszka

 
Brak komentarzy
 
30min.

Pierogi z nadzieniem z sera, gotowane i podawane z kwaśną śmietaną. Można podawać z podgrzaną, ale nie wrzącą kwaśną śmietaną i ze skwarkami.

Autor przepisu: Mary Martin

 
Brak komentarzy
 
55min.

To jedna z ulubionych potraw w mojej rodzinie - pierogi z nadzieniem z ziemniaków i smażonych pieczarek.

Autor przepisu: nt_bella

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Tradycyjnie zwane ruskimi - te pierogi przywołują smaki dzieciństwa. Pamiętam, jak moja mama robiła je setkami! Potrawa dobra na każdą okazję.

Autor przepisu: alaola

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Przepis na farsz wymyśliłam dzisiaj. Początkowo chciałam zrobić ruskie pierogi, ale co się okazało? W domu nie ma ziemniaków! Do sklepu oczywiście nie chciało mi się iść, więc zajrzałam do lodówki i wykorzystałam to, co w niej było :-) Szybkie i smaczne w swej prostocie.

Autor przepisu: duśka

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Kuchnia polska
Kuchnia polska   (1432)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż