Galareta

    Galareta, galat, tymbaliki, czy zimne nóżki - to danie składające się z kawałków mięsa (wieprzowego albo drobiowego) zastygłych w galaretce wraz z kawałkami warzyw. W naszym zestawie galaret znajdzie się nawet przepis wegetariański!

    17 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    3 komentarze
     
    5godz.30min.

    Potocznie zwana studzieniną, potrawa ta od zawsze gościła na naszym stole. Mój tato jako ekspert w przyrządzaniu poleca ją szczególnie dla wzmocnienia stawów i kolan (potrawa ma dużą zawartość naturalnego żelu pochodzącego z wygotowanych rapetek).

    Autor przepisu: alaola

     
    1 komentarz
     
    3godz.40min.

    Smaczna przystawka na świąteczny lub sylwestrowy stół. Karp na zimno z warzywami. Nie jest taka trudna, na jaką wygląda.

    Autor przepisu: apfel

     
    1 komentarz
     
    6godz.30min.

    Tradycyjne "zimne nóżki" są dobre na przystawkę lub zakąskę na przyjęcia rodzinne i imprezy towarzyskie.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    1 komentarz
     
    2godz.50min.

    Prosty i sprawdzony przepis na bożonarodzeniową przystawkę. Kolacja wigilijna nie może się przecież obyć bez ryby Najlepszy jest mintaj, ale każda inna biała ryba też się dobrze sprawdzi.

    Autor przepisu: gee

     
    Brak komentarzy
     
    4godz.20min.

    Pyszna staropolska studzienina, czy też zimne nóżki w wersji drobiowej. Stały element imprezowych zakąsek. Podawać z sokiem z cytryny lub z octem.

    Autor przepisu: mar_janna

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.40min.

    Galareta drobiowa była specjalnością mojej babci, teraz najlepszą galaretę z kury robi jej córka. Nie ma świąt czy uroczystości rodzinnych bez tego dania.

    Autor przepisu: marsha

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.15min.

    Wegetariański przysmak, który z wyglądu może przypominać „zimne nóżki”. Nie raz udało mi się nim oszukać babcie i ciocie, które myślały, że jedzą wieprzową galaretkę i chwaliły jej delikatny smak.

    Autor przepisu: oleńka

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.

    Smaczne i proste danie na dobry początek przyjęcia - ja najbardziej lubię je przyrządzać z indyka, ale może być kurczak albo cielęcina.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    5godz.30min.

    To inaczej zimne nóżki drobiowe, czyli galaretka z mięsem - i to doskonała przystawka na przyjęcia i spotkania w rodzinnym gronie. W moim domu cieszy się dużą popularnoscią! Polecam!

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    11godz.15min.

    Przepis na galaretę mięsną, klasyczna polska przestawka. W mojej wersji z nóżek, łopatki i pręgi wołowej.

    Autor przepisu: gee

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango