Zupa ziemniaczana

Kartoflanka jest pyszna, pożywna i niedroga. To doskonała zupa na chłodniejsze dni. Wypróbujcie koniecznie kartoflankę z boczkiem, lub ziemniaczaną zupę-krem z porem.


19 przepisów

Filtruj
 
40min.

Gotowałam ją dla wielu osób, które nadały jej tę nazwę. Zajmuje trochę czasu, ale jest tego warta. Uwaga: ci, którzy nie chcą używać boczku, mogą go zastąpić 1/4 szklanki stopionego masła. (Zwykle podaję tę zupę na specjalne okazje i nie polecam osobom liczącym kalorie.)

Autor przepisu: Karena

 
30min.

Pyszna gęsta zupa z pora i ziemniaków zmiksowanych na krem. Idealna na chłodniejszy dzień. Gorąco polecam! Zobaczcie nasz przepis video na tę zupę!

Autor przepisu: Ita

 
40min.

Ta zupa jest najbardziej zbliżona do zupy, którą pamiętam z dzieciństwa. Jest łatwa, a tę samą metodę można zastosować do brokułów i kalafiorów.

Autor przepisu: Cyd Lmbros

 
Brak komentarzy
 
30min.

Ta kremowa zupa ziemniaczana z boczkiem jest pożywną i bardzo smaczną zupą, idealną podczas jesieni i zimy.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
25min.

Ta zupa ziemniaczana jest idealnym daniem na chłodne zimowe dni. Z dodatkiem boczku, z porem, cebulą i parmezan osiągniemy wyjątkowy smak.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
50min.

Przepysznie rozgrzewa zimą. Podawać z chlebkiem lub bułeczką.

Autor przepisu: Kwollak

 
Brak komentarzy
 
40min.

Smak tej wegetariańskiej zupy znacząco poprawia dodatek curry. Podawać ze świeżym chlebem w chłodne, zimowe dni.

Autor przepisu: annef

 
Brak komentarzy
 
40min.

Pyszna zupa z prostych składników. Niedroga i pożywna, a wygląda świetnie! To uczta dla ciała i duszy.

Autor przepisu: Nesrine

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Dzisiaj coś chłopskiego ;-) Są różne rodzaje kartoflanek, np. lubelska, mazowiecka, kaszubska, świętokrzyska. Ja ponieważ mieszkam na Śląsku robię naszą kartoflankę. Zupa absolutnie nie dla osób odchudzających się ;-)

Autor przepisu:duśka

 
Brak komentarzy
 
35min.

Do mojej wersji zupy ziemniaczanej dodaję prażone nasiona słonecznika, co dodaje jej smaku oraz wartości odżywczych. Jest absolutnie wyśmienita! Dodanie creme fraiche sprawia, że jest niesamowicie kremowa, a nie zawiera tyle kalorii i tłuszczu, ile mogłaby zawierać, gdyby dodać zwykłą śmietanę.

Autor przepisu: elisabeth

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Szparagi - jak je przechowywać i gotować Szparagi - jak je przechowywać i gotować
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt