Ptysie

    Tutaj znajdziesz sprawdzone przepisy na ptysie - delikatne ciasto wypełnione pysznym kremem lub bitą śmietaną to wymarzony deser na każdą okazję. Przekonaj się już dziś!

    15 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    4 komentarze
     
    55min.

    Jeśli szukasz sprawdzonego i niezawodnego przepisu na ptysie - to jest ten! Ptysie, które pęcznieją w piekarniku a powstały pusty środek aż prosi się o napełnienie kremem i udekorowanie czekoladą! Zobaczcie nasz przepis video z tymi ptysiami!

    Autor przepisu: sweettooth

     
    1 komentarz
     
    50min.

    Lekkie i puszyste jak ptysie, kształtem przypominające nadmuchane babeczki, wyskakują z foremek, by umilić śniadanie lub podwieczorek. Podawać gorące!

    Autor przepisu: Christy

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Prosty sposób na imponujący, pyszny deser! Lekkie ptysie napełnione kremem budyniowym będą ulubionym przysmakiem dzieci i dorosłych.

    Autor przepisu: Shellie Wendel

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Lekkie i puszyste ptysie, rozpływają się w ustach. Najlepsze świeżutkie, zaraz po przygotowaniu bitej śmietany.

    Autor przepisu: Agnieszka

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Przepis na ciasto ptysiowe, z którego można zrobić ptysie, eklery, groszek ptysiowy do zup, a nawet na spód do karpatki.

    Autor przepisu: szajba

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Pyszny i prosty do przygotowania krem, którego używam do nadziewania ptysiów i eklerów. Lekki, puszysty, po prostu poezja!

    Autor przepisu: Kit Gay

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Dzisiaj przepis na dość proste ptysie zrobione z podstawowego ciasta parzonego, równie dobrze można z niego upiec karpatkę lub eklery. Ja zdecydowałam się na urocze ptysie z nadzieniem waniliowym. Wychodzą dość płaskie, idealne właśnie do nadziania - można je jeszcze "w miarę normalnie" ugryźć :) . Przechowują się smaczne do kilku dni, jednak bez ukrywania najlepsze są takie świeżutkie, tyle co wyjęte z piekarnika, najbardziej chrupiące. Dobrze też jest nadziewać je tuż przed podaniem (można przekrawać tak jak ja to robiłam lub za pomocą specjalnej końcówki, np. takiej do dekoracji tortów, nadziewać je jak pączki). PS: Mój chłopak mówił: "No pyszne były! Delikatne, ale pełne smaku." - a on nigdy nie kłamie :)

    Autor przepisu: DlaSmaku

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Klasyczny francuski tort składający się z piramidki ptysiów lub słodkich bułeczek nadziewanych gęstym kremem (creme patissiere) i polanych karmelem. Doskonały na wyjątkową okazję, albo jako niezwykła wersja tortu ślubnego. Dekorować można go dowolnie - ja użyłam różowych marcepanowych różyczek i czekoladowych serc, bo przygotowałam go na ślub mojej przyjaciółki.

    Autor przepisu: sheryneshayma

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.15min.

    Wspaniałe, lekkie jak powietrze eklerki nadziewane domowym kremem. Doskonałe na każdą okazję! Palce lizać!

    Autor przepisu: Nataliya

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Domowe eklerki z dwoma polewami.

    Autor przepisu: 1malina1

    1 / 2

    Podobne:

    Rogaliki
    Rogaliki   (32)
    Babeczki
    Babeczki   (84)
    Muffinki
    Muffinki   (93)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango