Brioszka

Brioszka to tradycyjny wypiek francuski z ciasta drożdżowego. Puszysta, delikatna i maślana bułeczka, która doskonale smakuje z dżemem, twarożkiem lub po prostu sama! Upiecz ją jeszcze dziś!

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
4godz.

Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

Autor przepisu: Nadia

 
Brak komentarzy
 
2godz.35min.

Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

Autor przepisu: BOBBIELLEN1

 
Brak komentarzy
 
2godz.35min.

Brioszka - to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!

Autor przepisu: Linda

 
Brak komentarzy
 
4godz.55min.

Gdy ciasto drożdżowe już się nie klei i przypomina w dotyku płatek ucha – to znaczy, że jest gotowe, aby upiec z niego brioszki. Są to francuskie bułki śniadaniowe, nienadziewane drożdżówki o charakterystycznym kształcie. Składają się z dwóch kulek, mniejszej i większej, leżących jedna na drugiej.

Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

 
Brak komentarzy
 
8godz.45min.

Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.

Autor przepisu: Bibus

 
Brak komentarzy
 
4godz.10min.

Świeżą brioszkę można podać z dżemem na śniadanie, alebo nawet do kawy lub herbaty. Małe brioszki można napełnić nadzieniem, na przykład z pieczarek. W to ciasto można też zawijać np. kiełbaski, albo farsz rybny, tworząc coś na kształt kulebiaka.

Autor przepisu: Michelle Chen

 
Brak komentarzy
 
15min.

Ten prosty przepis musi się obowiązkowo znaleźć na każdym francuskim stole w okresie Świąt i na Sylwestra. Jest po prostu boski! Ślinka sama cieknie na myśl! Odkryłam ten przepis dzięki mojej siostrze.

Autor przepisu: mimichette

 
Brak komentarzy
 
15min.

To kanapki na specjalne okazje, np. na Święta. Stostowana brioszka z foie gras i szczyptą soli - proste, a takie pyszne!

Autor przepisu: Anizou

 
Brak komentarzy
 
17min.

Croque monsieur to francuska wersja stostowanej kanapki z serem i szynką, a w tej wersji zamiast chleba używam słodkiej bułki - brioszki. Pyszna na kolację lub na sobotnie śniadanie. Najlepiej użyć do niej dobrej szynki i sera gruyere lub ementalera.

Autor przepisu: Anizou

1 / 1

Podobne:

Bułki
Bułki   (80)
Chałka
Chałka   (18)
Chleb
Chleb   (322)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż