Brioszka

    Brioszka to tradycyjny wypiek francuski z ciasta drożdżowego. Puszysta, delikatna i maślana bułeczka, która doskonale smakuje z dżemem, twarożkiem lub po prostu sama! Upiecz ją jeszcze dziś!

    9 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    4godz.

    Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Autor przepisu: Nadia

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.

    Autor przepisu: BOBBIELLEN1

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Brioszka - to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!

    Autor przepisu: Linda

     
    Brak komentarzy
     
    4godz.55min.

    Gdy ciasto drożdżowe już się nie klei i przypomina w dotyku płatek ucha – to znaczy, że jest gotowe, aby upiec z niego brioszki. Są to francuskie bułki śniadaniowe, nienadziewane drożdżówki o charakterystycznym kształcie. Składają się z dwóch kulek, mniejszej i większej, leżących jedna na drugiej.

    Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

     
    Brak komentarzy
     
    8godz.45min.

    Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.

    Autor przepisu: Bibus

     
    Brak komentarzy
     
    4godz.10min.

    Świeżą brioszkę można podać z dżemem na śniadanie, alebo nawet do kawy lub herbaty. Małe brioszki można napełnić nadzieniem, na przykład z pieczarek. W to ciasto można też zawijać np. kiełbaski, albo farsz rybny, tworząc coś na kształt kulebiaka.

    Autor przepisu: Michelle Chen

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    Ten prosty przepis musi się obowiązkowo znaleźć na każdym francuskim stole w okresie Świąt i na Sylwestra. Jest po prostu boski! Ślinka sama cieknie na myśl! Odkryłam ten przepis dzięki mojej siostrze.

    Autor przepisu: mimichette

     
    Brak komentarzy
     
    17min.

    Croque monsieur to francuska wersja stostowanej kanapki z serem i szynką, a w tej wersji zamiast chleba używam słodkiej bułki - brioszki. Pyszna na kolację lub na sobotnie śniadanie. Najlepiej użyć do niej dobrej szynki i sera gruyere lub ementalera.

    Autor przepisu: Anizou

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    To kanapki na specjalne okazje, np. na Święta. Stostowana brioszka z foie gras i szczyptą soli - proste, a takie pyszne!

    Autor przepisu: Anizou

    1 / 1

    Podobne:

    Bułki
    Bułki   (80)
    Chałka
    Chałka   (18)
    Chleb
    Chleb   (326)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango