Brioszka to tradycyjny wypiek francuski z ciasta drożdżowego. Puszysta, delikatna i maślana bułeczka, która doskonale smakuje z dżemem, twarożkiem lub po prostu sama! Upiecz ją jeszcze dziś!
Z tego przepisu wychodzą 2 brioszki, a to oznacza, że jedną można podać od razu, a drugą zamrozić na później! Czasem do ciasta dodaję garść rodzynek, suszonych porzeczek lub żurawiny. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!
Ten przepis pochodzi od mojego przyjaciela i jest fantastyczny. Byłem w Polsce w sierpniu i miałem okazję spróbować tego znakomitego pieczywa. Ceszę się, że dostałem ten przepis. Każdy mnie o niego pyta.
Brioszka - to pyszne drożdżowe ciasto śniadaniowe z dużą ilością jajek i masła, tutaj znacznie ułatwione, bo z automatu do chleba. Znakomite!
Gdy ciasto drożdżowe już się nie klei i przypomina w dotyku płatek ucha – to znaczy, że jest gotowe, aby upiec z niego brioszki. Są to francuskie bułki śniadaniowe, nienadziewane drożdżówki o charakterystycznym kształcie. Składają się z dwóch kulek, mniejszej i większej, leżących jedna na drugiej.
Nic nie smakuje tak dobrze, jak chleb upieczony samodzielnie w domu! Brioszka to słodka bułka drożdżowa, która będzie wspaniale smakować na śniadanie. Ciasto wyrabia się dzień wcześniej, bo musi przez noc wyrosnąć. Podawać z masłem i z dżemem.
Świeżą brioszkę można podać z dżemem na śniadanie, alebo nawet do kawy lub herbaty. Małe brioszki można napełnić nadzieniem, na przykład z pieczarek. W to ciasto można też zawijać np. kiełbaski, albo farsz rybny, tworząc coś na kształt kulebiaka.
Ten prosty przepis musi się obowiązkowo znaleźć na każdym francuskim stole w okresie Świąt i na Sylwestra. Jest po prostu boski! Ślinka sama cieknie na myśl! Odkryłam ten przepis dzięki mojej siostrze.
Croque monsieur to francuska wersja stostowanej kanapki z serem i szynką, a w tej wersji zamiast chleba używam słodkiej bułki - brioszki. Pyszna na kolację lub na sobotnie śniadanie. Najlepiej użyć do niej dobrej szynki i sera gruyere lub ementalera.
To kanapki na specjalne okazje, np. na Święta. Stostowana brioszka z foie gras i szczyptą soli - proste, a takie pyszne!