Tarta cytrynowa

Jedną z najpopularniejszych tart owocowych jest tarta cytrynowa. Jej słodszą cytrusową siostrą jest tarta limonkowa. Wypróbuj obie.

10 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
5 komentarzy
 
50min.

Ta tarta cytrynowa jest wspaniałym zwieńczeniem eleganckiego obiadu! Po pokrojeniu na kawałki, dekoruję je bitą śmietaną, truskawkami i gałązką mięty. Zobacz nasz przepis video z tym ciastem!

Autor przepisu: Melissa

 
2 komentarze
 
25min.

Prosta i pyszna! Ta tarta cytrynowa jest tak prosta, że każdemu się uda. Zamiast cytryn można użyć limonek. Połączenie cytryny ze słodkim skondensowanym mlekiem sprawia, że mleko gęstnieje i powstaje krem o niesamowitej konsystencji.

Autor przepisu: helenearm

 
Brak komentarzy
 
3godz.5min.

Egzotyczna tarta, która na pewno zachwyci Twoich gości. Jeśli nie masz tarki do skórki cytryny, możesz użyć noża i odcinać bardzo cienkie paseczki skórki.

Autor przepisu: Christine

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Lemon curd, rodzaj angielskiego masła cytrynowego, można już kupić gotowy w słoiku albo zrobić z żółtek, masła i soku cytrynowego.

Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

 
Brak komentarzy
 
1godz.55min.

To tarta z bardzo oryginalnym kremem, który leży na prostym do zrobienia cieście. Polecamy je nawet leniuchom, którzy chcieliby zaimponować komuś swoimi wypiekami.

Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

 
Brak komentarzy
 
3godz.

Orzeźwiająca tarta cytrynowa do słodkiej kawy. Tartę najlepiej podawać z bitą śmietaną lub z lodami waniliowymi.

Autor przepisu: Magster

 
Brak komentarzy
 
1godz.35min.

Tę tartę można nieco zmodyfikować: na przykład użyć malin lub jagód zamiast jeżyn, albo cytryny zamiast limonki. Jeżyny, których używam są raczej kwaśne, ale jeśli używasz słodszych owoców - użyj nieco mniej cukru.

Autor przepisu: anton

 
Brak komentarzy
 
45min.

Kolejny przepis z 'Życia na gorąco'. Połączenie korzennych zapachów ze słodkim mlekiem i kwaśną cytryną. Pyszne zestawienie, nadające się do popołudniowej, wczesnojesiennej kawy i herbaty.

Autor przepisu: JJ92

 
Brak komentarzy
 
3godz.15min.

Spód tego orzeźwiającego ciasta upieczemy z masy przyrządzonej z sera ricotta, z dodatkiem sułtanek. Można je też przygotować z dobrze wyciśniętego białego sera.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Ta tarta należy do moich ulubionych i jest naprawdę uzależniająca. Delikatne ciasto i aromatyczne cytrynowo-kremowe nadzienie. Palce lizać!

Autor przepisu: Viola Buitoni

1 / 1

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż