Omlet z warzywami

Omlet z dodatkiem warzyw jest sycącym i prostym daniem dobrym o każdej porze dnia. Frittata, tortilla, eggah - omlety z różnych zakątków świata. Spróbuj nasze urozmaicone przepisy!


 
30min.

Tortilla, najbardziej znana przekąska hiszpańska, jest przyrządzana z jajek, cebuli i ziemniaków. Przygotowuje się ją jak zwykły omlet i podaje na ciepło lub zimno, pokrojoną na trójkątne kawałki. Można ją również wzbogacić, dodając wiele innych składników.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
50min.

Ta łatwa do przygotowania hiszpańska tortilla składa się z jajek, cebuli i dużej ilości sera. Jeśli chcesz możesz dodać warzywa, na przykład ziemniaki lub paprykę.

Autor przepisu: ANY14TNS

 
Brak komentarzy
 
45min.

Makaron może zastąpić ziemniaki w omletach, paellach i frittatach. Przyrządź takie danie, gdy zostaną ci resztki makaronu z poprzedniego dnia. Frittata z delikatną szynką i mnóstwem warzyw świetnie smakuje z sałatką z pomidorów i cukinii. Danie jest proste, ale pożywne; podane z chlebem stworzy pyszny lunch.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Tortille są ważną potrawą kuchni hiszpańskiej. Zwykle składają się z ziemniaków, cebuli i jajek. Podaje się je na ciepło z sałatą jako samodzielne, niewielkie danie. Często widuje się je również w obficie zastawionych zakąskami tapas witrynach hiszpańskich winiarni. Wewnątrz zarówno miejscowi mieszkańcy, jak i turyści próbują regionalnych smakołyków, które można jeść bez sztućców.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Tego popularnego na Bliskim Wschodzie grubego omletu, który przypomina placek, nie zwija się ani nie składa. Jest w nim mnóstwo cieciorki i różnych warzyw, a smakuje wybornie i na gorąco, i na zimno. Polecamy go, wraz z sałatką pomidorową z czerwoną cebulą, na piknik.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
15min.

Omlet to proste do przyrządzenia danie, które powstaje z kilku składników. Oto klasyczny francuski omlet z ziołami, nadziany pieczarkami z czosnkiem. Podawać z sałatą i bagietką.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
45min.

Taki omlet z dodatkami to pyszne bezmięsne danie główne, które smakuje równie dobrze na gorąco, jak i na zimno. Ten przepis można uzupełniać o dowolne składniki, więc jest dobry dla osób, które lubią wykorzystywać resztki. Frittatę najlepiej podawać z grzankami z chleba razowego oraz pokrojonymi w plasterki pomidorami lub z sałatą.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Omlety takie, znane we Włoszech pod nazwą frittata, a w Hiszpanii pod nazwą tortilla, podaje się zarówno na gorąco, jak i na zimno z sałatką. Omlet można przechowywać w lodówce do następnego dnia, lecz najlepiej wyjąć go pół godziny przed jedzeniem, ponieważ doskonale smakuje w temperaturze pokojowej.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
30min.

Do przyrządzenia tego omletu doprawionego chili, jajka uciera się z mąką kukurydzianą, dlatego jest on dość zwarty i łatwiej go nadziać kolorowym farszem z warzyw i makaronu ryżowego.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
20min.

Prosty i szybki sposób na sycące śniadanie lub lunch! Wspaniały omlet z dodatkiem papryki i cebuli, posypany szwajcarskim serem, można również użyć sera gouda. Smacznego!

Autor przepisu: jen

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przetwory owocowe Przetwory owocowe
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt