Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy to wspaniale sycąca potrawa na każdą okazję, z dodatkiem warzyw lub z samym mięsem, bardziej pikantna lub łagodna. Spróbuj nasze przepisy.

15 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
1godz.

To bardzo ŁATWY przepis. Mój syn nie cierpi kapusty, ale tę potrawę wcina jak szalony. Może być niskokaloryczna, jeśli użyje się mielonego mięsa indyka i chudą kiełbasę. Nikt nie poczuje różnicy.

Autor przepisu: Susan

 
2 komentarze
 
1godz.

Włoska nazwa tego dania to Kurczak Cacciatore, ale w tej wersji dodaję do niego boczku, który dodaje mnóstwo smaku! Podawać z makaronem lub pieczonymi ziemniakami.

Autor przepisu: dbarrett

 
2 komentarze
 
2godz.40min.

Pożywny gulasz z wołowiną, który pochodzi z Berna w Szwajcarii. Jest w nim mnóstwo mięsa, warzyw i ziemniaków. Smakuje nawet lepiej na drugi dzień (nawet jeśli już większość została zjedzona!).

Autor przepisu: gela

 
1 komentarz
 
1godz.

Przepis ten jest bardzo uniwersalny, przez lata modyfikowany. Można wykorzystać różne rodzaje mięsa i dostępne w danym momencie warzywa.

Autor przepisu: Jola

 
1 komentarz
 
45min.

Pyszne leczo na polskiej kiełbasie. Można również użyć parówki lub jedno i drugie! Polecam to proste i wyśmienite węgierskie danie.

Autor przepisu: Magster

 
Brak komentarzy
 
40min.

Bardzo prosty przepis na ten pyszny paprykowy gulasz. Można go podawać z ryżem lub z chlebem i masłem.

Autor przepisu: Annette

 
Brak komentarzy
 
4godz.15min.

Wspaniały smak, a potrawa naprawdę łatwa. Podaj z bułkami, a uzyskasz kompletny posiłek.

Autor przepisu: Michele O'Sullivan

 
Brak komentarzy
 
2godz.50min.

Oto sycące danie na chłodne jesienne dni. Właśnie jesienią potrzebne do tej potrawy jabłka i kapusta są najlepsze i w bardzo bogatym wyborze. Można wypróbować różne gatunki jabłek, a także przygotować ten pyszny gulasz z kuskusem, zamiast z makaronem.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Doskonale rozgrzewa zimą. Mielona wołowina jest tu duszona z marchewką, papryką, pieczarkami i czerwoną fasolą w dobrze doprawionym sosie pomidorowym. Podawać z ryżem, chlebem kukurydzianym lub z ziemniakami.

Autor przepisu: fabrice

 
Brak komentarzy
 
1godz.50min.

Stroganow, zwany czasem nie do końca poprawnie Strogonowem, to przynajmniej teoretycznie klasyka. Chociaż wziąwszy pod uwagę znaczną ilość dość luźnych interpretacji tej potrawy oraz jej ewolucję na przestrzeni dziejów, „klasyka” to w odniesieniu do niej dość umowne określenie. Z tego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry, a zamiast dolewać słodkiej śmietany podacie potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa.

Autor przepisu: DominikCyrylStajnbart

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Wieprzowina
Wieprzowina   (874)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż