Sos czosnkowy

    Sos czosnkowy ma wiele zastosowań. Można go wykorzystać do mięs, warzyw i ryb oraz do potraw mącznych, takich jak naleśniki i ravioli.

    13 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    21min.

    Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.

    Autor przepisu: MARBALET

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Prosty przepis na sos czosnkowy który bazuje na libańskim sosie czosnkowym. Można go podawać do mięsa z grilla, jako dressing do sałatki, do pizzy, czy do innych potraw. Robię go od lat i stwierdzam, że blender ręczny najlepiej wydobywa smak tego sosu niż zwykły blender stojący. Jeśli chcecie podwoić ilość sosu, możecie podwoić ilość wszystkich składników z wyjątkiem soli - wtedy trzeba jej dodać ok. 1,5 łyżki.

    Autor przepisu: )

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Makaron najlepiej smakuje z sosem z czosnku, ziół i dobrej oliwy z oliwek. Podgrzewamy czosnek z liśćmi laurowymi w oliwie z oliwek, co lekko łagodzi smak czosnku. Najlepiej odstawić go na 30 minut lub dłużej, aby oliwa przeszła aromatem czosnku.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.40min.

    Ravioli kupowane w sklepie nigdy nie są tak smaczne i delikatne, jak zrobione w domu, ze świeżo przygotowanym nadzieniem. Nie jest to potrawa łatwa i jej wykonanie zajmuje sporo czasu. Najlepiej przyrządzić ją na elegancki sobotni lub niedzielny obiad, kiedy mamy trochę więcej czasu.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.45min.

    W krajach śródziemnomorskich przyrządza się wiele różnych sosów bakłażanowych. My zagęścimy nasz mielonymi migdałami, które nadadzą mu odpowiednią konsystencję i dostarczą dodatkowego białka. Z chlebkiem pitta i chrupkimi warzywami będzie doskonałą zakąską dla ośmiu osób.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Stir fry z kurczakiem, które ma mocno czosnkowy smak. Stir fry to nic innego jak szybkie smażenie na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, a kurczak jest usmażony.

    Autor przepisu: Teresa Shields

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Ten majonez jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Wyśmienity z grillowanym łososiem lub smażonym dorszem. Można zróżnicować jego smak dodając oliwę z oliwek, zawsze extra virgin, z Grecji, Francji czy Włoch.

    Autor przepisu: Nina

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Sos czosnkowy dla prawdziwych miłośników czosnku! Doskonale pasuje do mięsa, np. karkówki, ryby i do żeberek. Można go używać jako marynatę albo polewać nim mięso w czasie grillowania.

    Autor przepisu: Sylviann

     
    Brak komentarzy
     
    15min.

    Szybki sposób na smaczny dodatek do obiadu. Plastry kabaczka usmażone na złoto i podawane z sosem czosnkowym.

    Autor przepisu: Miła

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Tradycyjny libański przepis na sos czosnkowy, który podaje się wraz z libańskim chlebem, hummusem i tabbouleh (czyli sałatką z kuskusu i pomidorów). Można go serwować jako dip do mięs i innych przekąsek. W lodówce można przechowywać go tygodniami!

    Autor przepisu: Sahaj108

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Dip
    Dip   (141)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango