Sos czosnkowy

Sos czosnkowy ma wiele zastosowań. Można go wykorzystać do mięs, warzyw i ryb oraz do potraw mącznych, takich jak naleśniki i ravioli.

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
21min.

Szybkie, pyszne, czosnkowe danie z krewetek. Można je jeść jako przystawkę, lub dodać do makaronu.

Autor przepisu: MARBALET

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Ravioli kupowane w sklepie nigdy nie są tak smaczne i delikatne, jak zrobione w domu, ze świeżo przygotowanym nadzieniem. Nie jest to potrawa łatwa i jej wykonanie zajmuje sporo czasu. Najlepiej przyrządzić ją na elegancki sobotni lub niedzielny obiad, kiedy mamy trochę więcej czasu.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
10min.

Makaron najlepiej smakuje z sosem z czosnku, ziół i dobrej oliwy z oliwek. Podgrzewamy czosnek z liśćmi laurowymi w oliwie z oliwek, co lekko łagodzi smak czosnku. Najlepiej odstawić go na 30 minut lub dłużej, aby oliwa przeszła aromatem czosnku.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
10min.

Prosty przepis na sos czosnkowy który bazuje na libańskim sosie czosnkowym. Można go podawać do mięsa z grilla, jako dressing do sałatki, do pizzy, czy do innych potraw. Robię go od lat i stwierdzam, że blender ręczny najlepiej wydobywa smak tego sosu niż zwykły blender stojący. Jeśli chcecie podwoić ilość sosu, możecie podwoić ilość wszystkich składników z wyjątkiem soli - wtedy trzeba jej dodać ok. 1,5 łyżki.

Autor przepisu: )

 
Brak komentarzy
 
1godz.45min.

W krajach śródziemnomorskich przyrządza się wiele różnych sosów bakłażanowych. My zagęścimy nasz mielonymi migdałami, które nadadzą mu odpowiednią konsystencję i dostarczą dodatkowego białka. Z chlebkiem pitta i chrupkimi warzywami będzie doskonałą zakąską dla ośmiu osób.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
40min.

Stir fry z kurczakiem, które ma mocno czosnkowy smak. Stir fry to nic innego jak szybkie smażenie na dużym ogniu. Dzięki temu warzywa zachowują chrupkość, a kurczak jest usmażony.

Autor przepisu: Teresa Shields

 
Brak komentarzy
 
30min.

Ten majonez jest wspaniałym dodatkiem do ryb. Wyśmienity z grillowanym łososiem lub smażonym dorszem. Można zróżnicować jego smak dodając oliwę z oliwek, zawsze extra virgin, z Grecji, Francji czy Włoch.

Autor przepisu: Nina

 
Brak komentarzy
 
20min.

Sos czosnkowy dla prawdziwych miłośników czosnku! Doskonale pasuje do mięsa, np. karkówki, ryby i do żeberek. Można go używać jako marynatę albo polewać nim mięso w czasie grillowania.

Autor przepisu: Sylviann

 
Brak komentarzy
 
20min.

Smaczny sos ketchupowo-majonezowy do mięs i warzyw. Świetnie smakuje również z kanapkami.

Autor przepisu: ekspansja-smaku

 
Brak komentarzy
 
15min.

Szybki sposób na smaczny dodatek do obiadu. Plastry kabaczka usmażone na złoto i podawane z sosem czosnkowym.

Autor przepisu: Miła

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Dip
Dip   (134)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż