Ogórki małosolne

Jaka jest różnica pomiędzy ogórkami kiszonymi a małosolnymi? Ogórki kwaszone przez kilka dni to ogórki małosolne, a przez dłuższy czas – ogórki kiszone.

5 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Kuchnie świata

 
4 komentarze
 
5dni10min.

Uwaga miłośnicy małosolnych: nadchodzi sezon ogórkowy, więc będziemy się nimi objadać na śniadanie, obiad i na kolację! Trzeba tylko cierpliwie zaczekać kilka dni...

Autor przepisu: oleńka

 
1 komentarz
 
3dni35min.

Tradycyjny w mojej rodzinie przepis na ogórki z dodatkiem korzenia i liści chrzanu oraz listków porzeczki i dębu.

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
1 komentarz
 
1dzień30min.

Ogórki z jabłkami, które można jeść już na drugi dzień. Bardzo prosty i szybki przepis. Używam następującej proporcji: na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli.

Autor przepisu: Maslinka

 
Brak komentarzy
 
6godz.20min.

Aby ogórki były małosolne wystarczy je zostawić na 6 godzin w słoiku w wodzie z przyprawami. I później to ogórki jemy na śniadanie, obiad i kolację!

Autor przepisu: Magster

 
Brak komentarzy
 
14dni15min.

Do kiszenia wybieramy ogórki małe i zdrowe, bez zadrapań otarć czy śladów ognicia.

Autor przepisu: KrystynaKościelnik

1 / 1

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Przepisy na Wielkanoc

  • Babka Babka
  • Śniadanie wielkanocne Śniadanie wielkanocne
  • Mazurek Mazurek
  • Makowiec Makowiec
  • Biała kiełbasa Biała kiełbasa