Ryż arborio

    Arborio to krótkoziarnista odmiana ryżu popularna w kuchni włoskiej. Doskonały do risotto, ponieważ wydziela duże ilości skrobi, dzięki czemu dania są kleiste. Wypróbujcie nasze przepisy!

    19 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    1godz.15min.

    Fantastyczne i proste do wykonania risotto! Aromatyczne, z dodatkiem białego wina, podsmażonymi grzybami i cukinią. Nie można się oprzeć! Zobacz nasz przepis video z tym daniem.

    Autor przepisu: chloe9013

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Zawsze wszystkim powtarzam, że zrobienie dobrego risotto polega na bezustannym mieszaniu. Jeśli jedna ręka się zmęczy, mieszać drugą! I sprawdzać przed podaniem, czy ryż jest na pewno dogotowany. Bo nie ma nic gorszego, niż chrupiące risotto. Spróbuj, a zobaczysz, że warto!

    Autor przepisu: DJFoodie

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Risotto gotowane w kuchence mikrofalowej jest znakomite i bardzo praktyczne: nic się nie stanie, jeśli o nim zapomnisz na pół godziny. Poza tym jest to wspaniały przepis na wysprzątanie lodówki, użycie wyobraźni i ugotowanie niedrogiego dania. Risotto jeszcze lepiej smakuje po odgrzaniu. Masło można zastąpić oliwą lub margaryną, a białe wino sokiem z jabłek lub białych winogron.

    Autor przepisu: Drasaid

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.25min.

    Nadzienie z ryżu, orzechów piniowych i rodzynek, to klasyka z tureckiego menu. Można nim nadziać dowolne warzywo. Ta przekąska jest wspaniała i naje się nią osiem osób, więc zaproś znajomych na oszałamiający obiad!

    Autor przepisu: Julia

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Potrawa jest wzorowana na risotto z Kwestii Smaku, lecz dość uproszczona. Świetna alternatywa, gdy pieczarki się już nudzą, a z kuchni patrzy na nas smutno samotny por 😊

    Autor przepisu: MathildeKlimasz

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Szybkie, proste, podstawowe risotto, do którego można dodać groszek, suszone grzyby, starty parmezan i inne dodatki wedle uznania.

    Autor przepisu: mams

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Dostałam ten przepis od mamy mojego przyjaciela - Hamida - i jest świetny! Może Wam się wydawać, że pudding ryżowy jest zbyt pospolity, żeby go podać na przyjęciu, ale ta egzotyczna wersja taka nie jest, zapewniam. Podawać w pucharkach lub miseczkach.

    Autor przepisu: elisabeth

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    To risotto jest inspirowane hiszpańską paellą. Łatwo się je przygotowuje, a goście na pewno będą zachwyceni. Trzeba pamiętać o kilku ważnych detalach: bulion drobiowy musi być gorący, kiedy wlewa się go do ryżu (dodaje się do na dwa razy, a nie cały na raz), a krewetek nie można za mocno przypiec.

    Autor przepisu: nico

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Wspaniałe danie z kombinacją ryżu, owoców morza i kukurydzy. Proste do przygotowania, a niezwykle smaczne!

    Autor przepisu: nt_bella

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Na wiosnę w warzywniakach jest pełno botwiny, czyli młodych liści buraków, a kiedy już znudzi mi się zupa botwinkowa, gotuję to pyszne risotto. Zajmuje trochę czasu i trzeba cały czas stać nad kuchenką, mieszając, ale naprawdę warto!

    Autor przepisu: friederike

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango