Mizeria

    Nasza rodzima mizeria jest bardzo podobna do greckiej sałatki tzatziki i do indyjskiej raity. Porównaj te śmietanowo-ogórkowe sałatki i znajdź swój ulubiony przepis!

    13 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    50min.

    Sos zrobiłem wykorzystując resztki filetu z kurczaka, który był upieczony na ostro. Oczywiście składniki są dowolne, jednak wpadłem na pomysł mizerii orzechowo-kokosowej, więc do sosu wykorzystałem mleczko kokosowe. Całość mi posmakowała, dlatego dzielę się tym przepisem.

    Autor przepisu: Michał_Rz.

     
    1 komentarz
     
    15min.

    Ogórkowa raita czyli indyjska mizeria, doprawiona świeżą miętą, kolendrą i kuminem. Spróbuj raz a gwarantuję Ci, że na stałe zagości w Twoim jadłospisie!

    Autor przepisu: manju

     
    1 komentarz
     
    2godz.15min.

    Łatwa i szybka do przygotowania orzeźwiająca sałatka ze świeżych ogórków, czyli wegańska mizeria. Wymaga co najmniej 2 godzin schładzania w lodówce, aby nabrać pełni smaku, więc dobrze zaplanować ją zawczasu!

    Autor przepisu: JulieK

     
    1 komentarz
     
    1godz.10min.

    W tej sałatce nie ma oleju, więc jest to mizeria bez nabiału! Jest świeża i doskonała na lato. W skład wchodzi: ogórek, czerwona cebula i ocet ryżowy.

    Autor przepisu: annnn

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    W Grecji i Turcji ta sałatka podawana jest zwykle jako przystawka do dań mięsnych. Jest bajecznie prosta i ma wspaniały, świeży smak. Najlepiej użyć do niej małych ogórków gruntowych, bo mają więcej smaku, ale z normalnymi szklarniowymi też jest pyszna.

    Autor przepisu: Christine

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Grecki dip o ostrym smaku czosnku. Dobry z ciepłymi kawałkami chleba pita. Wymaga schłodzenia przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby wydobyć smak. Zamiast mięty można użyć pietruszki.

    Autor przepisu: S.Millar

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.10min.

    Podawać najlepiej do obiadu z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami lub z mięsem i ziemniaczkami.

    Autor przepisu: Jola

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gyrosa, a także doskonały dip do maczania warzyw. Wskazówka: najlepiej smakuje, gdy się go schłodzi przez co najmniej 1 godzinę po przygotowaniu.

    Autor przepisu: DEBNJAMES

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.15min.

    Ta chłodna, orzeźwiająca sałatka jest wspaniałym dodatkiem do dwóch potraw - marokańskiego kuskusu oraz tadżinu z baraniny. Należy ją zrobić wcześnie rano i wstawić do lodówki, aby smaki i zapachy dobrze się ze sobą wymieszały i zharmonizowały. Można dodać więcej świeżej mięty do smaku, ale nie zastępować jej suszoną, bo to po prostu nie to samo.

    Autor przepisu: BenevolentEmpress

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Raita to indyjska wersja mizerii. Bardzo świeża i smaczna przystawka, która może służyć jako dip lub sałatka.

    Autor przepisu: Capucine

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango