Mizeria

Nasza rodzima mizeria jest bardzo podobna do greckiej sałatki tzatziki i do indyjskiej raity. Porównaj te śmietanowo-ogórkowe sałatki i znajdź swój ulubiony przepis!

13 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
50min.

Sos zrobiłem wykorzystując resztki filetu z kurczaka, który był upieczony na ostro. Oczywiście składniki są dowolne, jednak wpadłem na pomysł mizerii orzechowo-kokosowej, więc do sosu wykorzystałem mleczko kokosowe. Całość mi posmakowała, dlatego dzielę się tym przepisem.

Autor przepisu: Michał_Rz.

 
1 komentarz
 
2godz.15min.

Łatwa i szybka do przygotowania orzeźwiająca sałatka ze świeżych ogórków, czyli wegańska mizeria. Wymaga co najmniej 2 godzin schładzania w lodówce, aby nabrać pełni smaku, więc dobrze zaplanować ją zawczasu!

Autor przepisu: JulieK

 
1 komentarz
 
1godz.10min.

W tej sałatce nie ma oleju, więc jest to mizeria bez nabiału! Jest świeża i doskonała na lato. W skład wchodzi: ogórek, czerwona cebula i ocet ryżowy.

Autor przepisu: annnn

 
Brak komentarzy
 
40min.

Grecki dip o ostrym smaku czosnku. Dobry z ciepłymi kawałkami chleba pita. Wymaga schłodzenia przez co najmniej 30 minut przed podaniem, aby wydobyć smak. Zamiast mięty można użyć pietruszki.

Autor przepisu: S.Millar

 
1 komentarz
 
40min.

Łatwy do przygotowania sos do sałatki greckiej lub do gyrosa, a także doskonały dip do maczania warzyw. Wskazówka: najlepiej smakuje, gdy się go schłodzi przez co najmniej 1 godzinę po przygotowaniu.

Autor przepisu: DEBNJAMES

 
Brak komentarzy
 
2godz.10min.

Podawać najlepiej do obiadu z jajkiem sadzonym i ziemniaczkami lub z mięsem i ziemniaczkami.

Autor przepisu: Jola

 
Brak komentarzy
 
40min.

W Grecji i Turcji ta sałatka podawana jest zwykle jako przystawka do dań mięsnych. Jest bajecznie prosta i ma wspaniały, świeży smak. Najlepiej użyć do niej małych ogórków gruntowych, bo mają więcej smaku, ale z normalnymi szklarniowymi też jest pyszna.

Autor przepisu: Christine

 
Brak komentarzy
 
3godz.15min.

Ta chłodna, orzeźwiająca sałatka jest wspaniałym dodatkiem do dwóch potraw - marokańskiego kuskusu oraz tadżinu z baraniny. Należy ją zrobić wcześnie rano i wstawić do lodówki, aby smaki i zapachy dobrze się ze sobą wymieszały i zharmonizowały. Można dodać więcej świeżej mięty do smaku, ale nie zastępować jej suszoną, bo to po prostu nie to samo.

Autor przepisu: BenevolentEmpress

 
Brak komentarzy
 
15min.

Ogórkowa raita czyli indyjska mizeria, doprawiona świeżą miętą, kolendrą i kuminem. Spróbuj raz a gwarantuję Ci, że na stałe zagości w Twoim jadłospisie!

Autor przepisu: manju

 
Brak komentarzy
 
15min.

Lżejsza wersja tradycyjnej sałatki z ogórków - zamiast śmietany dodaję jogurt naturalny - smacznie i zdrowo!

Autor przepisu: Lilla

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż