Clafoutis

    Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Wybierz swój ulubiony przepis!

    14 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    55min.

    Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

    Autor przepisu: gosiaq

     
    Brak komentarzy
     
    8godz.55min.

    Tradycyjny, francuski przepis na pyszne i proste ciasto z czereśniami. W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach, ale można je też wydrylować przed pieczeniem!

    Autor przepisu: narno

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Clafoutis to klasyczny francuski deser, w którym owoce zapieka się w rzadkim cieście. Nadają się do tego zarówno świeże jak i puszkowane owoce, dlatego można go przyrządzać o każdej porze roku. Przepis nie jest trudny, więc polecamy clafoutis jako ciasto dla niespodziewanych gości.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    To pyszne francuskie danie przyrządzimy ze słodkich pomidorków koktajlowych cherry pieczonych w lekkim, pulchnym cieście doprawionym tartym serem pecorino. Można przygotować jeden duży placek lub kilka małych i podawać na lunch lub na kolację z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami i fasolką.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Ten przepis na clafoutis pochodzi z rejonu Francji zwanego Limousin i przywołuje mi na myśl czasy dzieciństwa... Moja mama go często robiła, a jest to taki prosty deser, że musiałam się nim z Wami podzielić, dając kilka cennych wskazówek. Nie powinien być ani zbyt mączysty, ani za gęsty, czy gumiasty. Pysznie smakuje z morelami, wisienkami, śliwkami, albo z jabłkami Granny Smith.

    Autor przepisu: cardamome

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Wspaniały deser na lato z sezonowymi owocami. Clafoutis to francuski niby placek, niby zapiekanka - po prostu owoce upieczone w lekkim cieście.

    Autor przepisu: nt_bella

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To trochę inna wersja klasycznego francuskiego deseru. Zamiast wiśni dodaje się morele, a dodatkowo smak wzbogaca śmietana. Doskonały na lato!

    Autor przepisu: Bibus

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To klasyczny francuski deser, bardzo owocowy i przepyszny. To też doskonały sposób na wykorzystanie wiśni, kiedy jest na nie sezon. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

    Autor przepisu: Capucine

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Ten klasyczny francuski deser smakuje najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi. Można użyć różnych owoców: bardzo dobrze pasują wiśnie i małe śliwki. Podawać posypany cukrem pudrem i udekorowany creme fraiche.

    Autor przepisu: Hanni

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    To tradycyjny francuski deser podobny do clafoutis. Ma bogaty, głęboki smak a w konsystencji przypomina budyń. W tym wydaniu zawiera gruszki. Podawać posypany cukrem pudrem.

    Autor przepisu: mimichette

    1 / 2

    Podobne:

    Cobbler
    Cobbler   (11)
    Crumble
    Crumble   (19)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango