Clafoutis

Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą ciasta. Tradycyjnie przyrządza się go z wiśni, ale inne owoce, a czasem i warzywa smakują równie dobrze. Wybierz swój ulubiony przepis!

13 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
55min.

Ulubiony deser francuskich mam! Przygotowuje się go tak prosto, jak ciasto na naleśniki, więc na pewno przygotujesz go bez żadnego problemu.

Autor przepisu: gosiaq

 
Brak komentarzy
 
8godz.55min.

Tradycyjny, francuski przepis na pyszne i proste ciasto z czereśniami. W oryginalnej wersji zostawiamy pestki w czereśniach, ale można je też wydrylować przed pieczeniem!

Autor przepisu: narno

 
Brak komentarzy
 
30min.

Clafoutis to klasyczny francuski deser, w którym owoce zapieka się w rzadkim cieście. Nadają się do tego zarówno świeże jak i puszkowane owoce, dlatego można go przyrządzać o każdej porze roku. Przepis nie jest trudny, więc polecamy clafoutis jako ciasto dla niespodziewanych gości.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
55min.

To pyszne francuskie danie przyrządzimy ze słodkich pomidorków koktajlowych cherry pieczonych w lekkim, pulchnym cieście doprawionym tartym serem pecorino. Można przygotować jeden duży placek lub kilka małych i podawać na lunch lub na kolację z chlebem lub ugotowanymi młodymi ziemniakami i fasolką.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
55min.

Wspaniały deser na lato z sezonowymi owocami. Clafoutis to francuski niby placek, niby zapiekanka - po prostu owoce upieczone w lekkim cieście.

Autor przepisu: nt_bella

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To trochę inna wersja klasycznego francuskiego deseru. Zamiast wiśni dodaje się morele, a dodatkowo smak wzbogaca śmietana. Doskonały na lato!

Autor przepisu: Bibus

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To klasyczny francuski deser, bardzo owocowy i przepyszny. To też doskonały sposób na wykorzystanie wiśni, kiedy jest na nie sezon. Po wierzchu można posypać cukrem pudrem.

Autor przepisu: Capucine

 
Brak komentarzy
 
50min.

Ten klasyczny francuski deser smakuje najlepiej ze świeżymi owocami sezonowymi. Można użyć różnych owoców: bardzo dobrze pasują wiśnie i małe śliwki. Podawać posypany cukrem pudrem i udekorowany creme fraiche.

Autor przepisu: Hanni

 
Brak komentarzy
 
40min.

Ten przepis na clafoutis pochodzi z rejonu Francji zwanego Limousin i przywołuje mi na myśl czasy dzieciństwa... Moja mama go często robiła, a jest to taki prosty deser, że musiałam się nim z Wami podzielić, dając kilka cennych wskazówek. Nie powinien być ani zbyt mączysty, ani za gęsty, czy gumiasty. Pysznie smakuje z morelami, wisienkami, śliwkami, albo z jabłkami Granny Smith.

Autor przepisu: cardamome

 
Brak komentarzy
 
1godz.

To tradycyjny francuski deser podobny do clafoutis. Ma bogaty, głęboki smak a w konsystencji przypomina budyń. W tym wydaniu zawiera gruszki. Podawać posypany cukrem pudrem.

Autor przepisu: mimichette

1 / 2

Podobne:

Cobbler
Cobbler   (10)
Crumble
Crumble   (19)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż