Chowder

Gęsta kremowa zupa na wywarze rybnym, z dodatkiem z warzyw i owoców morza popularna w kuchni amerykańskiej. Często gotowana na wywarze z bekonu i podawana z pokruszonymi krakersami. Wypróbujcie nasze przepisy na klasyczny chowder z małży, kukurydzy lub z ziemniakami.

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
1godz.

Rybacy z Bodega Bay w Kalifornii podzielili się tym wspaniałym, szybkim i prostym przepisem z moją siostrą w czasie Festiwalu Rybnego. To jedna z najlepszych zup rybnych, jaką kiedykolwiek jadłam, moje dzieci też ją uwielbiają! My dodajemy skwarki z boczku i kilka kropel ostrego sosu, żeby była bardziej pikantna. Smacznego!

Autor przepisu: AMYTHE

 
1 komentarz
 
50min.

Szybki, łatwy i baaaaardzo dobry. Kostki bulionu warzywnego mogą zastąpić kostki drobiowe, a wtedy zupa stanie się wegetariańskim przysmakiem.

Autor przepisu: TALL MOM

 
Brak komentarzy
 
45min.

Chowder to klasyczne amerykańskie danie jednogarnkowe, gęsta zupa. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa “chaudi`ere” oznaczającego kociołek. My przyrządzimy tę potrawę z łososia, chudego bekonu, porów oraz pomidorów i zagęścimy ziemniakami.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Szybki i bardzo prosty chowder. Można go jeść jako danie główne lub jako przystawkę. Ja czasami dodaję wraz z ziemniakami startą marchew żeby dodać walorów estetycznych (nie zmienia smaku zupy).

Autor przepisu: Darlene

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Wspaniały przepis z Nowej Anglii, łączący słodycz pasternaku z bulionem z wędzonego dorsza. Dobrymi zamiennikami dla dorsza są inne ryby z rodziny dorszowatych, jak np. plamiak, rdzawiak, czy brosma. Jeśli lekko wędzony dorsz nie jest akurat dostępny, można użyć 700 g świeżej ryby. Świetnie smakuje w chłodne jesienne wieczory! Podawać z gorącym chrupiącym chlebem i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Autor przepisu: Wendy

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Ten przepis pochodzi z pięknych wysp - Bermudów. Wspaniała kombinacja przypraw i owoców morza tworzy pełen posiłek! Podawać z ciepłym bochenkiem chrupiącego chleba i skropioną ostrym sosem z sherry.

Autor przepisu: Star Pooley

 
Brak komentarzy
 
45min.

Wspaniale rozgrzewający tradycyjny amerykański chowder. Prosta i szybka zupa, wyśmienicie kremowa. Zamiast boczku, można dodać gotowaną szynkę.

Autor przepisu: Debbie2

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Świetny chowder na święta. Tę zupę można też zrobić z innymi owocami morza, np. z krewetkami.

Autor przepisu: Kathy J. Bourdess

 
Brak komentarzy
 
30min.

Chowder to amerykański gulasz z ryb lub skorupiaków często są spożywany jako przekąska. Do tego przepisu dodano ziemniaki i filety piklinga.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
45min.

Chowder to tradycyjne amerykańskie danie - gęsta kremowa zupa. Tu proponujemy wersję z małżami, która jest tak pożywna, że z powodzeniem może wystarczyć za cały posiłek.

Autor przepisu: Rachel Warren Chadd

1 / 2

Przepisy na grilla

  • Szaszłyki Szaszłyki
  • Ryba z grilla Ryba z grilla
  • Warzywa z grilla Warzywa z grilla
  • Mięso z grilla Mięso z grilla
  • Dodatki do grilla Dodatki do grilla