Chowder

    Gęsta kremowa zupa na wywarze rybnym, z dodatkiem z warzyw i owoców morza popularna w kuchni amerykańskiej. Często gotowana na wywarze z bekonu i podawana z pokruszonymi krakersami. Wypróbujcie nasze przepisy na klasyczny chowder z małży, kukurydzy lub z ziemniakami.

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    1godz.

    Rybacy z Bodega Bay w Kalifornii podzielili się tym wspaniałym, szybkim i prostym przepisem z moją siostrą w czasie Festiwalu Rybnego. To jedna z najlepszych zup rybnych, jaką kiedykolwiek jadłam, moje dzieci też ją uwielbiają! My dodajemy skwarki z boczku i kilka kropel ostrego sosu, żeby była bardziej pikantna. Smacznego!

    Autor przepisu: AMYTHE

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Szybki, łatwy i baaaaardzo dobry. Kostki bulionu warzywnego mogą zastąpić kostki drobiowe, a wtedy zupa stanie się wegetariańskim przysmakiem.

    Autor przepisu: TALL MOM

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    Chowder to klasyczne amerykańskie danie jednogarnkowe, gęsta zupa. Nazwa pochodzi od francuskiego słowa “chaudi`ere” oznaczającego kociołek. My przyrządzimy tę potrawę z łososia, chudego bekonu, porów oraz pomidorów i zagęścimy ziemniakami.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Szybki i bardzo prosty chowder. Można go jeść jako danie główne lub jako przystawkę. Ja czasami dodaję wraz z ziemniakami startą marchew żeby dodać walorów estetycznych (nie zmienia smaku zupy).

    Autor przepisu: Darlene

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.30min.

    Wspaniały przepis z Nowej Anglii, łączący słodycz pasternaku z bulionem z wędzonego dorsza. Dobrymi zamiennikami dla dorsza są inne ryby z rodziny dorszowatych, jak np. plamiak, rdzawiak, czy brosma. Jeśli lekko wędzony dorsz nie jest akurat dostępny, można użyć 700 g świeżej ryby. Świetnie smakuje w chłodne jesienne wieczory! Podawać z gorącym chrupiącym chlebem i udekorować świeżym szczypiorkiem.

    Autor przepisu: Wendy

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.20min.

    Ten przepis pochodzi z pięknych wysp - Bermudów. Wspaniała kombinacja przypraw i owoców morza tworzy pełen posiłek! Podawać z ciepłym bochenkiem chrupiącego chleba i skropioną ostrym sosem z sherry.

    Autor przepisu: Star Pooley

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    Wspaniale rozgrzewający tradycyjny amerykański chowder. Prosta i szybka zupa, wyśmienicie kremowa. Zamiast boczku, można dodać gotowaną szynkę.

    Autor przepisu: Debbie2

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Świetny chowder na święta. Tę zupę można też zrobić z innymi owocami morza, np. z krewetkami.

    Autor przepisu: Kathy J. Bourdess

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Chowder to amerykański gulasz z ryb lub skorupiaków często są spożywany jako przekąska. Do tego przepisu dodano ziemniaki i filety piklinga.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    Chowder to tradycyjne amerykańskie danie - gęsta kremowa zupa. Tu proponujemy wersję z małżami, która jest tak pożywna, że z powodzeniem może wystarczyć za cały posiłek.

    Autor przepisu: Rachel Warren Chadd

    1 / 2

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango