Gazpacho

Ten słynny hiszpański chłodnik pomidorowy ma wiele odmian. Tutaj znajdziecie też przepisy na inne chłodniki pomidorowe, jak np. salmorejo. Spróbujcie i delektujcie się ich wspaniałym smakiem!

12 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
2godz.20min.

Ta tradycyjna hiszpańska zupa pełna jest aromatu oraz witamin, ponieważ wszystkie warzywa użyte do jej przyrządzenia pozostają surowe. Chłodne gazpacho z dodatkiem wiejskiego pieczywa z nasionami doskonale nadaje się na prosty obiad bądź na letnią kolację. Można je też podać w ciepły wieczór jako lekką przystawkę do kolacji.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
1 komentarz
 
1godz.15min.

Z tego przepisu wychodzi bardzo dużo gazpacho, ale nie martw się - ta zupa jest tak pyszna, że w mig wszystko zniknie! To jedno z moich ulubionych dań na imprezy latem.

Autor przepisu: gartenfee

 
Brak komentarzy
 
15min.

Prosto z Hiszpani! Bardzo prosty i smaczny przepis. Na koniec można posypać świeżą natką pietruszki.

Autor przepisu: Aubrey

 
Brak komentarzy
 
50min.

Szybki i łatwy przepis na tradycyjną hiszpańską zupę z pomidorów i ogórków. Ja dodaję jeszcze zawsze papryczkę chili.

Autor przepisu: DieMensch-Maschine

 
Brak komentarzy
 
10min.

Oto moja alternatywa dla gazpacho. Aby osiągnąć najlepsze rezultaty pomidory muszą być bardzo dojrzałe.

Autor przepisu: Nicola

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Najprostsza i najszybsza zupa rodem z Hiszpanii. Pochodzi z Andaluzji, ale zyskuje już popularność na całym świecie. Podobna do gazpacho, jest doskonała na lekki lunch. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!

Autor przepisu: Luis Luna

 
Brak komentarzy
 
20min.

Czy jest coś lepszego na upalny dzień od klasycznego hiszpańskiego chłodnika gazpacho? Podawać w schłodzonych miseczkach, albo w małych szklaneczkach. Zobacz nasz przepis video z tym chłodnikiem!

Autor przepisu: Luis Luna

 
Brak komentarzy
 
15min.

Orzeźwiająca, lekka zupa na lato, przypominająca gazpacho - ale z awokado, kukurydzą i kolendrą. Najlepsza z dojrzałych, pachnących pomidorów, podawana z chrupiącym chlebem, maczanym w oliwie z oliwek.

Autor przepisu: Nathaniel Swan

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Oliwkę można podawać na tysiąc i więcej sposobów. Czarna, zielona, fioletowa, a może nadziewana? Każda ma intrygujący kolor i odmienia smak potraw! Warto wiedzieć, że poza pyszną przekąską, daniem głównym czy deserem, z hiszpańską oliwką podajemy przede wszystkim zdrowie, urodę i młodość.

Autor przepisu: Natalia_cooking

 
Brak komentarzy
 
2godz.37min.

Pyszny chłodnik z kuchni hiszpańskiej. Aromatyczna i orzeźwiająca propozycja na gorący dzień. Dodatek ziołowych grzanek sprawia, że danie jest wyjątkowe!

Autor przepisu: Michelle Chen

1 / 2

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż