„Adios pomidory”? Wykluczone! Jest przecież tyle możliwości ich wykorzystania: zupy, sosy, zapiekanki, sałatki, makarony, pomidory faszerowane i do dekoracji oraz cała masa innych pomysłów. Sprawdźcie sami nasze przepisy!
Domowy sposób na suszone pomidory. Dodaję ulubione zioła i są o niebo lepsze od tych, które można kupić w sklepie. Suszę je w suszarce do grzybów, ale można też w piekarniku.
Leciutkie danie, które jest idealne na letnie obiady, w upalny dzień kiedy nie chce nam się gotować. Równie dobre na przystawkę.
Bardzo smaczny i łatwy sposób na wykorzystanie nadmiaru pomidorków po ich zbyt obfitych plonach. Suszone zioła można zastąpić świeżymi, ale lepiej podwoić wtedy ich ilość.
Bardzo dobry w smaku sos do picia lub do wykorzystania w zimie do różnych potraw. Najlepiej użyć dojrzałych pomidorów lima.
Bruschetta to przepyszne kanapeczki z lekko stostowanej bagietki. Polecam użyć dobrej oliwy z oliwek extra virgin, bo będzie to czuć w smaku. Doskonała na letnie imprezy, grillowanie lub jako przystawka.