Tadżin

Tadżin, tażin, tajine - to tradycyjne marokańskie danie składające się z duszonych warzyw i mięsa, najczęściej jagnięciny, z dodatkiem ciecierzycy lub kuskusu, przyprawione aromatycznymi przyprawami.

11 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

 
1 komentarz
 
55min.

Nawet najzagorzalszym miłośnikom mięsa zasmakuje ten aromatyczny gulasz warzywny. Lekko cierpki smak suszonych wiśni łączy się ze słodkimi rodzynkami i ostrym sosem, w którym pływają kawałki warzyw, cieciorka oraz imbir. Pomimo długiej listy składników, gulasz jest łatwy do przyrządzenia.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
1 komentarz
 
1godz.15min.

Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

Autor przepisu: ntbella

 
1 komentarz
 
1godz.5min.

Dzięki szybkowarowi to danie jest gotowe w niecałą godzinę. Szkoda, że tak szybkowar jest tak mało popularny! Podawać z kuskusem lub kaszką bulgur.

Autor przepisu: Pierre43

 
Brak komentarzy
 
1godz.45min.

Kilka lat temu jadłam ten tadżin w restauracji marokańskiej. Tak mi posmakował, że spróbowałam odtworzyć ten przepis w domu! Moja wersja jest jeszcze smaczniejsza! To bardzo łatwa potrawa, a goście będą zachwyceni.

Autor przepisu: Valeriel

 
1 komentarz
 
1godz.50min.

To bardzo proste danie - idealne dla początkujących kucharzy! Powinno się je przygotowywać w specjalnym naczyniu - tadżin - od którego pochodzi nazwa potrawy, ale ja je przygotowuję w brytfance i jest równie pyszne. Pod koniec duszenia zawsze próbuję potrawę i w razie czego dodaję więcej soli, ale cytryny konserwowe i oliwki zwykle dają już dość soli.

Autor przepisu: Bruno

 
Brak komentarzy
 
50min.

Potrawa kuchni arabskiej, sycąca i aromatyczna. Potrzebne będzie do niej specjalne naczynie - tajine oraz przyprawa ras-el-hanout.

Autor przepisu:Justine

 
Brak komentarzy
 
3godz.5min.

Ten gulasz inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu przygotowuje się w dużym garnku, ale wynik jest równie pyszny, jak gdyby był przygotowywany w specjalnym naczyniu. Jagnięcina jest soczysta i miękka, wspaniale pasuje do kuskusu.

Autor przepisu: Bibus

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Ta potrawa jest niesamowicie rozgrzewająca i bardzo dobrze doprawiona. To prosta potrawa, którą można przygotować na obiad w środku tygodnia, albo kiedy spodziewamy się gości. Jeśli nie masz specjalnego naczynia do tadżin, możesz użyć casserole albo naczynia żaroodpornego, a rezultat i tak będzie wyśmienity!

Autor przepisu: Florence

 
Brak komentarzy
 
1godz.35min.

Tazin z jagnięciny w nowej odsłonie - w towarzystwie pigwy. Dostałam ten przepis od znajomej z Maroko, więc na pewno jest autentyczny. Podawać z kaszą kuskus.

Autor przepisu: Diana

 
Brak komentarzy
 
3godz.55min.

Ten tadżin z kurczakiem, ziemniakami, dynią i ciecierzycą jest bardzo sycący i bardzo smaczny. Często przygotowuję go zimą, gdy na dworze jest brzydka pogoda. Wszystkim bardzo smakuje! Podawać z kaszą kuskus.

Autor przepisu: christin2007

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Pigwa Pigwa
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt