Tadżin

    Tadżin, tażin, tajine - to tradycyjne marokańskie danie składające się z duszonych warzyw i mięsa, najczęściej jagnięciny, z dodatkiem ciecierzycy lub kuskusu, przyprawione aromatycznymi przyprawami.

    11 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

     
    2 komentarze
     
    1godz.45min.

    Kilka lat temu jadłam ten tadżin w restauracji marokańskiej. Tak mi posmakował, że spróbowałam odtworzyć ten przepis w domu! Moja wersja jest jeszcze smaczniejsza! To bardzo łatwa potrawa, a goście będą zachwyceni.

    Autor przepisu: Valeriel

     
    1 komentarz
     
    55min.

    Nawet najzagorzalszym miłośnikom mięsa zasmakuje ten aromatyczny gulasz warzywny. Lekko cierpki smak suszonych wiśni łączy się ze słodkimi rodzynkami i ostrym sosem, w którym pływają kawałki warzyw, cieciorka oraz imbir. Pomimo długiej listy składników, gulasz jest łatwy do przyrządzenia.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    1 komentarz
     
    1godz.15min.

    Aby przygotować to danie potrzebujemy specjalnego naczynia do tażin. Kurczak tak przygotowany jest niesamowicie miękki, a dodatek słodkich gruszek sprawia, że potrawa jest nieziemsko pyszna! Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem!

    Autor przepisu: ntbella

     
    1 komentarz
     
    1godz.5min.

    Dzięki szybkowarowi to danie jest gotowe w niecałą godzinę. Szkoda, że tak szybkowar jest tak mało popularny! Podawać z kuskusem lub kaszką bulgur.

    Autor przepisu: Pierre43

     
    1 komentarz
     
    1godz.50min.

    To bardzo proste danie - idealne dla początkujących kucharzy! Powinno się je przygotowywać w specjalnym naczyniu - tadżin - od którego pochodzi nazwa potrawy, ale ja je przygotowuję w brytfance i jest równie pyszne. Pod koniec duszenia zawsze próbuję potrawę i w razie czego dodaję więcej soli, ale cytryny konserwowe i oliwki zwykle dają już dość soli.

    Autor przepisu: Bruno

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.5min.

    Ten gulasz inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu przygotowuje się w dużym garnku, ale wynik jest równie pyszny, jak gdyby był przygotowywany w specjalnym naczyniu. Jagnięcina jest soczysta i miękka, wspaniale pasuje do kuskusu.

    Autor przepisu: Bibus

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.55min.

    Ten tadżin z kurczakiem, ziemniakami, dynią i ciecierzycą jest bardzo sycący i bardzo smaczny. Często przygotowuję go zimą, gdy na dworze jest brzydka pogoda. Wszystkim bardzo smakuje! Podawać z kaszą kuskus.

    Autor przepisu: christin2007

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Potrawa kuchni arabskiej, sycąca i aromatyczna. Potrzebne będzie do niej specjalne naczynie - tajine oraz przyprawa ras-el-hanout.

    Autor przepisu: Justine

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.20min.

    Ta potrawa jest niesamowicie rozgrzewająca i bardzo dobrze doprawiona. To prosta potrawa, którą można przygotować na obiad w środku tygodnia, albo kiedy spodziewamy się gości. Jeśli nie masz specjalnego naczynia do tadżin, możesz użyć casserole albo naczynia żaroodpornego, a rezultat i tak będzie wyśmienity!

    Autor przepisu: Florence

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.35min.

    Tazin z jagnięciny w nowej odsłonie - w towarzystwie pigwy. Dostałam ten przepis od znajomej z Maroko, więc na pewno jest autentyczny. Podawać z kaszą kuskus.

    Autor przepisu: Diana

    1 / 2

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango