Chleb żytni

    Czy macie automat do chleba, czy wolicie chleb pieczony w piekarniku, polecamy nasze sprawdzone przepisy na chleb żytni i żytnio-pszenny.

    13 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    3godz.35min.

    Tradycyjny chleb żytni na zakwasie dostałam od mojej babci sąsiada, który ma 90 lat! Najlepiej, żeby ciasto urosło przez noc, a na drugi dzień można je piec w piekarniku.

    Autor przepisu: Lori

     
    Brak komentarzy
     
    3godz.5min.

    Bardzo smaczny pszenno-żytni chleb. Zawsze dodaję odrobinę kakao, bo wtedy chleb jest ciemniejszy. Cukier natomiast sprawia, że chleb jest lepiej wyrośnięty.

    Autor przepisu: Kathy Nowell

     
    Brak komentarzy
     
    4godz.

    Wspaniale pachnący, domowy chleb, który jest w dodatku bardzo zdrowy. Wspaniale smakuje z musztardą, smalcem, ostrym żółtym serem albo z kiszoną kapustą.

    Autor przepisu: MARBALET

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.5min.

    Chleb żytni zawiera mniej glutenu niż pszenny, więc ma bardziej zwarty i wilgotny miękisz. Nasiona kminku to tradycyjna przyprawa do pieczywa. Chlebek ten najlepiej smakuje z rybą, szczególnie wędzoną makrelą, piklingiem z grilla i śledziami, a także z miękkimi serami.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.40min.

    Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

    Autor przepisu: gartenfee

     
    Brak komentarzy

    Bardzo dobry chleb z automatu do chleba! Dodatkowy cukier zapewnia lepsze wyrastanie. Chleb dobry na tosty.

    Autor przepisu: knowell

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.25min.

    Te pożywne wypieki smakują najlepiej z serem i wędzoną szynką. Ale kiedy są świeże, na pewno każdy chętnie je zje z samym masłem.

    Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

     
    Brak komentarzy
     
    2dni1godz.

    Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

    Autor przepisu: Lilla

     
    1 komentarz
     
    2godz.55min.

    To jest dobry chleb! Radzę wyrobić go w automacie, ale upiec w piekarniku, ponieważ robi się wtedy pełniejszy i ma ładniejszą skórkę. Mam nadzieję, że go polubicie.

    Autor przepisu: Rodney

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczny i pożywny chleb. Przed pieczeniem można posmarować jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Można upiec zarówno chleb jak i bułeczki.

    Autor przepisu: MAGGIE MCGUIRE

    1 / 2

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango