Chleb żytni

Czy macie automat do chleba, czy wolicie chleb pieczony w piekarniku, polecamy nasze sprawdzone przepisy na chleb żytni i żytnio-pszenny.

11 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
4 komentarze
 
3godz.35min.

Tradycyjny chleb żytni na zakwasie dostałam od mojej babci sąsiada, który ma 90 lat! Najlepiej, żeby ciasto urosło przez noc, a na drugi dzień można je piec w piekarniku.

Autor przepisu: Lori

 
Brak komentarzy
 
3godz.5min.

Bardzo smaczny pszenno-żytni chleb. Zawsze dodaję odrobinę kakao, bo wtedy chleb jest ciemniejszy. Cukier natomiast sprawia, że chleb jest lepiej wyrośnięty.

Autor przepisu: Kathy Nowell

 
Brak komentarzy
 
4godz.

Wspaniale pachnący, domowy chleb, który jest w dodatku bardzo zdrowy. Wspaniale smakuje z musztardą, smalcem, ostrym żółtym serem albo z kiszoną kapustą.

Autor przepisu: MARBALET

 
Brak komentarzy
 
2godz.5min.

Chleb żytni zawiera mniej glutenu niż pszenny, więc ma bardziej zwarty i wilgotny miękisz. Nasiona kminku to tradycyjna przyprawa do pieczywa. Chlebek ten najlepiej smakuje z rybą, szczególnie wędzoną makrelą, piklingiem z grilla i śledziami, a także z miękkimi serami.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Prosty przepis na chleb na zakwasie, upieczony z mąki żytniej i pszennej. Jeśli nie masz w domu zakwasu na chleb, poniżej znajdziesz link do przepisu.

Autor przepisu: gartenfee

 
Brak komentarzy

Bardzo dobry chleb z automatu do chleba! Dodatkowy cukier zapewnia lepsze wyrastanie. Chleb dobry na tosty.

Autor przepisu: knowell

 
Brak komentarzy
 
2godz.25min.

Te pożywne wypieki smakują najlepiej z serem i wędzoną szynką. Ale kiedy są świeże, na pewno każdy chętnie je zje z samym masłem.

Autor przepisu: Joachim Wahnschaffe

 
Brak komentarzy
 
2dni1godz.

Pyszny chleb z mąki razowej z dodatkiem płatków owsianych i ziaren słonecznika. Zakwas należy przygotować 2 dni wcześniej.

Autor przepisu:Lilla

 
Brak komentarzy
 
2godz.55min.

To jest dobry chleb! Radzę wyrobić go w automacie, ale upiec w piekarniku, ponieważ robi się wtedy pełniejszy i ma ładniejszą skórkę. Mam nadzieję, że go polubicie.

Autor przepisu: Rodney

 
Brak komentarzy
 
6dni2godz.

Ten chleb można przygotować z najróżniejszymi dodatkami: otręby, siemię lniane, ziarna słonecznika, pestki dyni, rodzynki, orzechy czy suszone śliwki. Zachęcam do eksperymentów!

Autor przepisu:UrszulaCiąglińska

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Pigwa Pigwa
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt