Agrest

Słodkie owoce agrestu pojawiają się w sklepach początkiem lata. Proponujemy wykorzystać je do dżemu, do ciast i tart, a nawet do sosów! Sprawdźcie nasze przepisy i znajdźcie coś dla siebie.

11 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
1godz.

Agrest zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba już jej dodawać do dżemu. Przepis jest bardzo prosty: trzeba dodać tyle samo cukru, co agrestu (dojrzałego lub czerwonego). Jeśli agrest jest zielony i kwaskowaty, może trzeba będzie dodać 200-300 g cukru więcej i 100 ml więcej wody.

Autor przepisu: yummers

 
Brak komentarzy
 
8godz.30min.

Ten przepis jest najlepszy pod słońcem. Prosty do przygotowania i przepyszny. To mój ulubiony dżem!

Autor przepisu: Maslinka

 
Brak komentarzy
 
2godz.50min.

Ta cudowna tarta z agrestem jest nieco bardziej skomplikowana niż zwykły placek, ale jej smak odwdzięcza się z nawiązką za włożony wysiłek. Wygląda imponująco na przyjęciach.

Autor przepisu: sophie

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Soczysta kaczka, którą się łatwo piecze, a następnie podaje ze wspaniałym sosem z agrestu. Przepis można zmodyfikować, używając piersi kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze prostszy. W takim wypadku jednak nie uzyska się tyle sosu.

Autor przepisu: Maria

 
Brak komentarzy
 
20min.

Coś dla wielbicieli koktajli owocowych - koktajl z pomarańczy, agrestu, bananów, kiwi i gruszek. Można przecedzić przez sitko jeśli komuś przeszkadzają malutkie pestki agrestu i kiwi.

Autor przepisu: Adamek

 
Brak komentarzy
 
50min.

Pyszne, soczyste ciasto, do którego można też użyć innych owoców ze słoików. Warstwa cudownego kremu nie jest bardzo słodka, bo zawiera kwaśną śmietanę, która nadaje jej świeżego smaku.

Autor przepisu: friederike

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Tarta agrestowa, która zawsze wychodzi doskonale. Zawsze używam takich blaszek do tarty, z których można wyjąć spód - wtedy można ładnie zaprezentować upieczone ciasto.

Autor przepisu: backfee

 
Brak komentarzy
 
50min.

Bardzo smaczne i oryginalne ciasto typu pie. Kruche ciasto z nietypowym nadzieniem z agrestu. Warto spróbować!

Autor przepisu: Carlotta

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Ten przepis zawdzięcza swoje powstanie słoikowi agrestu, który stał u mnie w spiżarni. Spokojnie można dodać więcej agrestu, jeśli się go bardzo lubi. Najlepiej smakuje na ciepło polany zimnym syropem agrestowym.

Autor przepisu: nch

 
Brak komentarzy
 
30min.

Niestety zanika tradycja robienia kompotów, bo w każdym sklepie na półce stoją kartony soków i słodkich napojów. Ja jednak każdego roku robię chociaż kilka słoiczków kompotu z agrestu, bo znakomicie pomaga na zbicie wysokiej temperatury bez używania tabletek.

Autor przepisu: marsha

1 / 2

Podobne:

Truskawki
Truskawki   (207)
Jagody
Jagody   (132)
Maliny
Maliny   (129)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż