Agrest

    Słodkie owoce agrestu pojawiają się w sklepach początkiem lata. Proponujemy wykorzystać je do dżemu, do ciast i tart, a nawet do sosów! Sprawdźcie nasze przepisy i znajdźcie coś dla siebie.

    12 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    1godz.

    Agrest zawiera dużo pektyny, więc nie trzeba już jej dodawać do dżemu. Przepis jest bardzo prosty: trzeba dodać tyle samo cukru, co agrestu (dojrzałego lub czerwonego). Jeśli agrest jest zielony i kwaskowaty, może trzeba będzie dodać 200-300 g cukru więcej i 100 ml więcej wody.

    Autor przepisu: yummers

     
    Brak komentarzy
     
    8godz.30min.

    Ten przepis jest najlepszy pod słońcem. Prosty do przygotowania i przepyszny. To mój ulubiony dżem!

    Autor przepisu: Maslinka

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.20min.

    Soczysta kaczka, którą się łatwo piecze, a następnie podaje ze wspaniałym sosem z agrestu. Przepis można zmodyfikować, używając piersi kaczki, dzięki czemu będzie jeszcze prostszy. W takim wypadku jednak nie uzyska się tyle sosu.

    Autor przepisu: Maria

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.50min.

    Ta cudowna tarta z agrestem jest nieco bardziej skomplikowana niż zwykły placek, ale jej smak odwdzięcza się z nawiązką za włożony wysiłek. Wygląda imponująco na przyjęciach.

    Autor przepisu: sophie

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Coś dla wielbicieli koktajli owocowych - koktajl z pomarańczy, agrestu, bananów, kiwi i gruszek. Można przecedzić przez sitko jeśli komuś przeszkadzają malutkie pestki agrestu i kiwi.

    Autor przepisu: Adamek

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Pyszne, soczyste ciasto, do którego można też użyć innych owoców ze słoików. Warstwa cudownego kremu nie jest bardzo słodka, bo zawiera kwaśną śmietanę, która nadaje jej świeżego smaku.

    Autor przepisu: friederike

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.30min.

    Tarta agrestowa, która zawsze wychodzi doskonale. Zawsze używam takich blaszek do tarty, z których można wyjąć spód - wtedy można ładnie zaprezentować upieczone ciasto.

    Autor przepisu: backfee

     
    Brak komentarzy
     
    50min.

    Bardzo smaczne i oryginalne ciasto typu pie. Kruche ciasto z nietypowym nadzieniem z agrestu. Warto spróbować!

    Autor przepisu: Carlotta

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Ten przepis zawdzięcza swoje powstanie słoikowi agrestu, który stał u mnie w spiżarni. Spokojnie można dodać więcej agrestu, jeśli się go bardzo lubi. Najlepiej smakuje na ciepło polany zimnym syropem agrestowym.

    Autor przepisu: nch

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.52min.

    Fool to angielski deser owocowy z bitą śmietaną, serwowany w pucharkach. To świetny sposób na wykorzystanie agrestu, zwłaszcza jeśli jest cierpki - będzie się dobrze komponował ze słodką śmietaną.

    Autor przepisu: meganw

    1 / 2

    Podobne:

    Truskawki
    Truskawki   (214)
    Jagody
    Jagody   (137)
    Maliny
    Maliny   (130)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango