Strogonoff

    Strogonoff lub inaczej strogonow to gulasz który pochodzi z kuchni rosyjskiej. Przyrządza się go z małych kawałków wołowiny. Spróbuj nasze przepisy.

    9 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    1 komentarz
     
    22min.

    Ta wersja znanego dania, przyrządzana z lekko obsmażonych paseczków wołowej polędwicy i pieczarek, jest smaczna i treściwa. Zawiera niewiele mięsa i mnóstwo warzyw. Jest pyszna, jak klasyczny stroganow, a jednocześnie odpowiada dzisiejszym trendom dietetycznym.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    1 komentarz
     
    55min.

    Fantastyczne danie kuchni rosyjskiej - strogonoff. Aromatyczny i niezwykle sycący gulasz z wołowiny. Najlepiej smakuje z ryżem.

    Autor przepisu: nt-bella

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Pyszny, prosty sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą, z mieloną wołowiną podany na makaronie. To danie należy do ulubionych w moim domu. Wskazówka - nie należy zagotowywać sosu śmietanowego!

    Autor przepisu: Colleen

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.50min.

    Pyszne danie, które oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej. Tutaj jest moja wersja. Zazwyczaj przyrządzam go gdy przychodzi dużo gości.

    Autor przepisu: ElaiWlodek

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    Pyszny gulasz z wołowiny. Ten przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej, w której tradycyjnie do tej potrawy dodaje się kwaśną śmietanę.

    Autor przepisu: nt-bella

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.50min.

    Stroganow, zwany czasem nie do końca poprawnie Strogonowem, to przynajmniej teoretycznie klasyka. Chociaż wziąwszy pod uwagę znaczną ilość dość luźnych interpretacji tej potrawy oraz jej ewolucję na przestrzeni dziejów, „klasyka” to w odniesieniu do niej dość umowne określenie. Z tego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry, a zamiast dolewać słodkiej śmietany podacie potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa.

    Autor przepisu: DominikCyrylStajnbart

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    Na specjalną okazję warto przyrządzić proste i szybkie danie z paseczków chudej sarniny podsmażonych z warzywami i podanych w sosie z kwaśnej śmietany. Ten strogonow z makaronem tagliatelle i zielonymi warzywami, takimi jak brokuły, jest bardzo zdrową potrawą.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Najlepszą rzeczą w klasycznym wołowym strogonowie są korniszony. Użyj najlepszej wołowiny na jaką Cię stać i nie smaż jej za długo. W zależności od tego, jak grubo ją pokroisz - wystarczy minuta lub dwie na każdą stronę, a będzie wspaniale średnio wysmażona.

    Autor przepisu: KarlHeinz

    1 / 1

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Wołowina
    Wołowina   (370)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango