Strogonoff

Strogonoff lub inaczej strogonow to gulasz który pochodzi z kuchni rosyjskiej. Przyrządza się go z małych kawałków wołowiny. Spróbuj nasze przepisy.

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
22min.

Ta wersja znanego dania, przyrządzana z lekko obsmażonych paseczków wołowej polędwicy i pieczarek, jest smaczna i treściwa. Zawiera niewiele mięsa i mnóstwo warzyw. Jest pyszna, jak klasyczny stroganow, a jednocześnie odpowiada dzisiejszym trendom dietetycznym.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
1 komentarz
 
55min.

Fantastyczne danie kuchni rosyjskiej - strogonoff. Aromatyczny i niezwykle sycący gulasz z wołowiny. Najlepiej smakuje z ryżem.

Autor przepisu: nt-bella

 
1 komentarz
 
30min.

Strogonow to znana potrawa pochodząca z kuchni rosyjskiej, przyrządzana z małych kawałków polędwicy wołowej. My nieco zmodyfikujemy ten przepis i użyjemy wątróbki jagnięcej.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
1 komentarz
 
40min.

Pyszny, prosty sos śmietanowy z podsmażonymi pieczarkami i cebulą, z mieloną wołowiną podany na makaronie. To danie należy do ulubionych w moim domu. Wskazówka - nie należy zagotowywać sosu śmietanowego!

Autor przepisu: Colleen

 
Brak komentarzy
 
1godz.50min.

Stroganow, zwany czasem nie do końca poprawnie Strogonowem, to przynajmniej teoretycznie klasyka. Chociaż wziąwszy pod uwagę znaczną ilość dość luźnych interpretacji tej potrawy oraz jej ewolucję na przestrzeni dziejów, „klasyka” to w odniesieniu do niej dość umowne określenie. Z tego też powodu zupełnie świadomie piszę tutaj Stroganow, a nie boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym sherry, a zamiast dolewać słodkiej śmietany podacie potrawę z łyżką śmietany kwaśnej – będzie ona w miarę zbliżona do „tradycyjnego” boeuf Strogonowa.

Autor przepisu: DominikCyrylStajnbart

 
Brak komentarzy
 
40min.

Pyszny gulasz z wołowiny. Ten przepis pochodzi z kuchni rosyjskiej, w której tradycyjnie do tej potrawy dodaje się kwaśną śmietanę.

Autor przepisu: nt-bella

 
Brak komentarzy
 
1godz.50min.

Pyszne danie, które oryginalnie pochodzi z kuchni rosyjskiej. Tutaj jest moja wersja. Zazwyczaj przyrządzam go gdy przychodzi dużo gości.

Autor przepisu: ElaiWlodek

 
Brak komentarzy
 
35min.

Na specjalną okazję warto przyrządzić proste i szybkie danie z paseczków chudej sarniny podsmażonych z warzywami i podanych w sosie z kwaśnej śmietany. Ten strogonow z makaronem tagliatelle i zielonymi warzywami, takimi jak brokuły, jest bardzo zdrową potrawą.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
30min.

Najlepszą rzeczą w klasycznym wołowym strogonowie są korniszony. Użyj najlepszej wołowiny na jaką Cię stać i nie smaż jej za długo. W zależności od tego, jak grubo ją pokroisz - wystarczy minuta lub dwie na każdą stronę, a będzie wspaniale średnio wysmażona.

Autor przepisu: KarlHeinz

1 / 1

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Wołowina
Wołowina   (356)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż