Kaczka pieczona

Kaczka pieczona to tradycyjne danie kuchni polskiej. Można ją przygotować na wiele sposobów, w zależności od nadzienia. Tradycyjnie piecze się kaczkę nadziewaną jabłkami, ale polecamy też farsz z kasztanów, albo nadzienie orientalne.

18 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
4 komentarze
 
3godz.20min.

Przepis na pieczoną kaczkę, której nie trzeba wcześniej marynować. Piecze się ją powoli, w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu mięso jest bardzo delikatne w smaku.

Autor przepisu: Currant

 
Brak komentarzy
 
55min.

Prosty sposób na przyrządzanie małej kaczki, a jak smakuje! Piersi kaczki z grilla są lepsze od steków! Z resztek ptaka możesz zrobić pyszny gulasz lub bulion.

Autor przepisu: Spencer & Serena

 
1 komentarz
 
10godz.20min.

Kaczka pieczona z jabłkami i podawana z czerwoną kapustą to smaczne danie nie tylko dla smakoszy drobiu. Dobra na świąteczne okazje!

Autor przepisu:Bogusia

 
1 komentarz
 
30min.

Ta potrawa świetnie się nadaje na niedzielny obiad, a jej przyrządzenie zajmuje znacznie mniej czasu niż innych odświętnych dań. Smakuje doskonale z ziemniakami, ugotowanym na parze kalafiorem i zieloną sałatą.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
1dzień3godz.

Kaczkę można przyrządzić na wiele sposobów, a jednym z najsmaczniejszych jest wersja pieczona, nadziewana mięsem i wątróbką. Taką kaczkę podaje się w mej rodzinie na wyjątkowo uroczystych obiadach. Polecam zamiast kaczki piec kaczora - ma mniej tłuste mięso, a i gabaryty jego są okazalsze.

Autor przepisu:Magpie

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

Autor przepisu: Schneeball

 
1 komentarz
 
1godz.35min.

Dobrze wypieczona kaczka z chrupiącą skórką - przepis pochodzi od mojej babci z Polski.

Autor przepisu: On GB

 
Brak komentarzy
 
3godz.30min.

Ot i kaczka nadziewana kaszą i ziemniakami, pieczona w sosie własnym. Proste i smakowite, w sam raz na świąteczny stół!

Autor przepisu:Alina

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Pieczona kaczka to dla mnie idealna uczta. Tradycyjnie jemy ją w okresie Świąt, ale można ją też przygotować na inne specjalne okazje. Zazwyczaj podajmy ją z czerwoną kapustą i ziemniakami.

Autor przepisu: FritzM

 
Brak komentarzy
 
14godz.10min.

Kiedy tylko jest jakaś ważna okazja do świętowania - piekę kaczkę. Powinno się ją marynować przez co najmniej 12 godzin przed pieczeniem. Do kaczki zwykle podaję brokuły i "ziemniaki księżnej". Nadzienie może też posłużyć do innego drobiu.

Autor przepisu: babsi_s

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Pigwa Pigwa
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt