Sos rybny

    Popularna przyprawa w kuchni azjatyckiej - szczególnie tajskiej i wietnamskiej - bardzo intensywny sos ze sfermentowanych solonych ryb. Często wykorzystywany zamiast soli jako dodatek do zup, sosów i dań rybnych. Sprawdźcie nasze przepisy!

    18 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    Brak komentarzy
     
    30min.

    Pyszny smażony ryż z kurczakiem. Zamiast kurczaka można użyć wieprzowinę, boczek, albo owoce morza - znakomity jest z kalmarami i krewetkami.

    Autor przepisu: MITCHNSTEVE

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Rozgrzewająca, świetna do spożycia podczas zimnych dni.

    Autor przepisu: jacekf1

     
    1 komentarz
     
    25min.

    Fantastyczna oryginalna zupa tajska na słodko-kwaśno. Idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Pasta tom yum jest bardzo ostra, dlatego należy zupę spróbować przed dodaniem papryczki chilli.

    Autor przepisu: Steve Alder

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.40min.

    Trudno uwierzyć, że sałatka z makaronu kokardki może nas zaskoczyć. A jednak! W tej sałatce makaron zyska oryginalny smak dzięki dodaniu egzotycznego sosu rybnego, świeżej papryczki chili i octu ryżowego. Kompozycję dopełniają kruche warzywa. To będzie bardzo przyjemne zaskoczenie!

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    2 komentarze
     
    35min.

    Kwintesencja tajskiej kokosowej zupy na bazie kurczaka. Sos rybny to przyprawa azjatycka, którą można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.

    Autor przepisu: MARBALET

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje egzotycznie. Zagęszczone mleczko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, ale dodamy go znacznie mniej niż w oryginalnych przepisach z Malezji czy Tajlandii.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    25min.

    Makaron wstążki z mąki ryżowej można kupić w supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Doskonale nadaje się do potraw typu stir-fry. W tym przepisie szybko smażymy go razem ze szparagami, soczystymi krewetkami tygrysimi i kruchymi kasztanami wodnymi.

    Autor przepisu: Jacek Fronczak

     
    Brak komentarzy
     
    33min.

    To aromatyczne danie kuchni tajskiej zawiera owoce morza i ryż oraz klasyczne dodatki kuchni tajskiej, czyli orzech kokosowy, limonkę i imbir. Tajski ryż jaśminowy ma naturalny, delikatny zapach i smak. Jeżeli nie mamy takiego ryżu, możemy użyć ryżu basmati.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    20min.

    Pyszna lekka sałatka. Doskonała na lunch w upalny dzień. Chrupiąca świeża marchewka, ogórek, kapusta w pikantnym czosnkowym sosie z chili.

    Autor przepisu: JEN

     
    Brak komentarzy
     
    55min.

    Pyszna sałatka z pieczonym łososiem,w pikantnym sosie z dodatkiem azjatyckiego specjału - sosu rybnego. Polecam na każdą okazję!

    Autor przepisu: Twee

    1 / 2

    Sprawdź też te zbiory przepisów:

    Sos
    Sos   (212)
    Ryby
    Ryby   (721)

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango