Sos rybny

Popularna przyprawa w kuchni azjatyckiej - szczególnie tajskiej i wietnamskiej - bardzo intensywny sos ze sfermentowanych solonych ryb. Często wykorzystywany zamiast soli jako dodatek do zup, sosów i dań rybnych. Sprawdźcie nasze przepisy!

18 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
Brak komentarzy
 
1godz.40min.

Trudno uwierzyć, że sałatka z makaronu kokardki może nas zaskoczyć. A jednak! W tej sałatce makaron zyska oryginalny smak dzięki dodaniu egzotycznego sosu rybnego, świeżej papryczki chili i octu ryżowego. Kompozycję dopełniają kruche warzywa. To będzie bardzo przyjemne zaskoczenie!

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
2 komentarze
 
35min.

Kwintesencja tajskiej kokosowej zupy na bazie kurczaka. Sos rybny to przyprawa azjatycka, którą można kupić w sklepie z żywnością azjatycką.

Autor przepisu: MARBALET

 
Brak komentarzy
 
30min.

Pyszny smażony ryż z kurczakiem. Zamiast kurczaka można użyć wieprzowinę, boczek, albo owoce morza - znakomity jest z kalmarami i krewetkami.

Autor przepisu: MITCHNSTEVE

 
1 komentarz
 
1godz.

Ta pożywna orientalna zupa jest pełna warzyw i makaronu. Rozgrzewająca, świetna do spożycia podczas zimnych dni.

Autor przepisu: jacekf1

 
Brak komentarzy
 
33min.

To aromatyczne danie kuchni tajskiej zawiera owoce morza i ryż oraz klasyczne dodatki kuchni tajskiej, czyli orzech kokosowy, limonkę i imbir. Tajski ryż jaśminowy ma naturalny, delikatny zapach i smak. Jeżeli nie mamy takiego ryżu, możemy użyć ryżu basmati.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
25min.

Makaron wstążki z mąki ryżowej można kupić w supermarketach i sklepach z żywnością orientalną. Doskonale nadaje się do potraw typu stir-fry. W tym przepisie szybko smażymy go razem ze szparagami, soczystymi krewetkami tygrysimi i kruchymi kasztanami wodnymi.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
40min.

To danie jest bardzo proste do zrobienia, a smakuje egzotycznie. Zagęszczone mleczko kokosowe zawiera dużo tłuszczu, ale dodamy go znacznie mniej niż w oryginalnych przepisach z Malezji czy Tajlandii.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
25min.

Fantastyczna oryginalna zupa tajska na słodko-kwaśno. Idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Pasta tom yum jest bardzo ostra, dlatego należy zupę spróbować przed dodaniem papryczki chilli.

Autor przepisu: Steve Alder

 
Brak komentarzy
 
1godz.30min.

Ta zupa podawana jest razem z półmiskiem świeżych ziół, w towarzystwie sosów chili, hoisin i rybnego. W ten sposób każdy może sobie doprawić danie według uznania. Mięso przyrządzane jest w bardzo nietypowy sposób! Plasterki wołowiny muszą być bardzo cieniutkie, bo gotują się w gorącym wywarze już na talerzu. Warto spróbować!

Autor przepisu: Maryellen

 
Brak komentarzy
 
2godz.30min.

Wzorowane na kuchni japońskiej danie doskonale nadaje się na przyjęcia, ale przyrządza się je na tyle prosto, że można je podać na obiad w zwykły dzień. Mięso i warzywa gotuje się krótko w wywarze, który na koniec posiłku podaje się jako zupę. W ten sposób nie tracimy cennych witamin i mikroelementów.

Autor przepisu: Norma MacMillan

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Sos
Sos   (206)
Ryby
Ryby   (703)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż