Cordon bleu

Cordon bleu to rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. Nazwa "Cordon Bleu" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "błękitną wstążkę", czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Sprawdźcie nasze przepisy na pyszne roladki z kurczaka i wybierzcie swoją ulubioną wersję.

7 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
1godz.20min.

To najlepszy przepis na Cordon Bleu, czyli roladki z kurczaka! Filety z piersi kurczaka są nadziewane szynką i szwajcarskim serem. Pychota!

Autor przepisu: Michelle

 
1 komentarz
 
40min.

Najpierw przygotowujemy tradycyjnego kurczaka Cordon Bleu, czyli roladki z szynką i serem szwajcarskim panierowane w bułce tartej, a następnie zapiekamy je w sosie śmietanowo-pieczarkowym z dodatkiem curry i wina. Rewelacja!

Autor przepisu: Lois Shaw

 
Brak komentarzy
 
45min.

To proste, ale imponujące danie! Łatwiej będzie je przygotować jeśli się kupi bardzo duże filety z piersi kurczaka.

Autor przepisu: Kiersten

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Nazwa "Cordon Bleu" pochodzi z j. francuskiego i oznacza "błękitną wstążkę", czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Tak też nazywa się rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. W tej wersji rolady są podawane z pysznym sosem na białym winie. Danie warte błękitnej wstążki!

Autor przepisu: Behr

 
Brak komentarzy
 
35min.

To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

Autor przepisu: Annika

 
Brak komentarzy
 
1godz.5min.

Klasyczny przepis na cordon bleu z kurczaka z pewną różnicą... W tym przepisie pierwszy raz użyłam japońskiej panierki (panko) i zachwycił mnie efekt: lekkość i smak. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepach panko, użyj zwykłej bułki tartej.

Autor przepisu: hermann

 
Brak komentarzy
 
35min.

Cordon bleu to już właściwie kulinarna klasyka, chociaż narodziło się ponoć nie tak dawno, bo gdzieś w połowie XX wieku w Szwajcarii. Właśnie dlatego w Polsce wiele osób kojarzy tę potrawę pod nazwą sznycli szwajcarskich. Najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem.

Autor przepisu: DominikCyrylStajnbart

1 / 1

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż