Cordon bleu

    Cordon bleu to rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. Nazwa "Cordon Bleu" pochodzi z języka francuskiego i oznacza "błękitną wstążkę", czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Sprawdźcie nasze przepisy na pyszne roladki z kurczaka i wybierzcie swoją ulubioną wersję.

    7 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Czas przygotowania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    1godz.20min.

    To najlepszy przepis na Cordon Bleu, czyli roladki z kurczaka! Filety z piersi kurczaka są nadziewane szynką i szwajcarskim serem. Pychota!

    Autor przepisu: Michelle

     
    1 komentarz
     
    40min.

    Najpierw przygotowujemy tradycyjnego kurczaka Cordon Bleu, czyli roladki z szynką i serem szwajcarskim panierowane w bułce tartej, a następnie zapiekamy je w sosie śmietanowo-pieczarkowym z dodatkiem curry i wina. Rewelacja!

    Autor przepisu: Lois Shaw

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Nazwa "Cordon Bleu" pochodzi z j. francuskiego i oznacza "błękitną wstążkę", czyli nagrodę przyznawaną kobietom, które wykazywały nadzwyczajne umiejętności kulinarne! Obecnie przyznaje się ją wszystkim wybitnym kucharzom, także mężczyznom. Tak też nazywa się rolada z kurczaka z serem żółtym i szynką. W tej wersji rolady są podawane z pysznym sosem na białym winie. Danie warte błękitnej wstążki!

    Autor przepisu: Behr

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    To proste, ale imponujące danie! Łatwiej będzie je przygotować jeśli się kupi bardzo duże filety z piersi kurczaka.

    Autor przepisu: Kiersten

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.5min.

    Klasyczny przepis na cordon bleu z kurczaka z pewną różnicą... W tym przepisie pierwszy raz użyłam japońskiej panierki (panko) i zachwycił mnie efekt: lekkość i smak. Jeśli nie możesz znaleźć w sklepach panko, użyj zwykłej bułki tartej.

    Autor przepisu: hermann

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    To nie jest typowy cordon bleu, ale jest to świetny sposób na wykorzystanie medalionów wieprzowych. Moi znajomi zdejmują czapki z głów za każdym razem, gdy je przygotuję. Kiedy delektują się tymi kotletami panierowanymi, z pięknie stopionym serem w środku, to ja zawsze czuję się jak magik!

    Autor przepisu: Annika

     
    Brak komentarzy
     
    35min.

    Cordon bleu to już właściwie kulinarna klasyka, chociaż narodziło się ponoć nie tak dawno, bo gdzieś w połowie XX wieku w Szwajcarii. Właśnie dlatego w Polsce wiele osób kojarzy tę potrawę pod nazwą sznycli szwajcarskich. Najpopularniejsze są wersje z cielęciny i kurczaka. To trochę kwestia gustu. Niektórzy sznycel składają płasko wokół szynki i sera, inni zaś raczej zwijają w rulon. Ja wolę tę pierwszą metodę, ponieważ łatwiej go wówczas usmażyć w stosunkowo niewielkiej ilości tłuszczu. Mam też zwyczaj delikatnego przyprawienia sznycla nie tylko solą i pieprzem, ale również odrobiną tymianku i cząbru. Jako dodatek proponuję natomiast gotowane warzywa – w szczególności ziemniaki, brokuł, kalafior czy brukselkę. Dobrym pomysłem jest dodatkowe polanie ich roztopionym masłem.

    Autor przepisu: DominikCyrylStajnbart

    1 / 1

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango