Coq au vin

    Kuchnia francuska nieodmiennie kojarzy nam się z dodatkiem czerwonego wina. Coq au vin to kurczak duszony w winie. Pyszna, prosta potrawa, którą bez trudu przygotujecie dzięki naszym prostym przepisom.

    10 przepisów

    Filtruj

    Główne składniki

    Rodzaj dania

    Kuchnie świata

     
    2 komentarze
     
    3godz.

    Klasyczne francuskie danie z kurczaka, które jest bardzo szybkie i proste. Aby smak sosu był lepszy trzeba użyć czerwonego wina o bogatym smaku. Podawać z ziemniakami i przystawką z warzyw.

    Autor przepisu: Bibus

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.20min.

    Francuskie danie: kurczak gotowany w warzywach, z dodatkiem ziół i burgundzkiego wina - absolutnie pyszne! Przygotowuję je na specjalne okazje i zawsze dostaję masę komplementów. Podawać z kluskami, bagietką i zieloną sałatą.

    Autor przepisu: Kelly Bigelow

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.35min.

    Coq au vin to jedno z moich ulubionych dań - zawsze wychodzi pyszne, a jest takie proste! Sekret tkwi w odpowiednio długim czasie gotowania, ponieważ mięso musi odchodzić od kości. Nie trzeba używać drogiego wina, ale musi to być wino wytrawne.

    Autor przepisu: KarlHeinz

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.10min.

    To francuska potrawka z kurczaka, do której tradycyjnie dodawało się wątróbkę i krew z koguta. W tej wersji zamiast tego dodaję passatę, która sprawia, że sos jest przepyszny, a danie lżej strawne. Zamiast koguta są tu nogi z kurczaka, bo tak jest prościej!

    Autor przepisu: fabrice

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.20min.

    Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.

    Autor przepisu: Nicole

     
    Brak komentarzy
     
    2godz.

    Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.

    Autor przepisu: nathalie

     
    Brak komentarzy
     
    1dzień2godz.

    To nieco inna wersja tradycyjnego coq au vin - czyli kurczaka duszonego w winie, bo dodaje się jeszcze całkiem sporo porto. Na pewno spodoba się Wam głębia smaku, która powstaje dzięki porto. Podawać z ryżem.

    Autor przepisu: Francine

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.15min.

    Szybki kurczak a winie, czyli coq au vin, gotowy w 75 minut. Zamiast całego kurczaka można użyć 2 udka bez kości i 2 filety z piersi kurczaka.

    Autor przepisu: Jacques Pepin

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.15min.

    Ta lżejsza wersja wspaniałej klasycznej potrawy francuskiej — kurczak w sosie z czerwonego wina — zawiera mniej tłuszczu niż klasyczna, za to więcej warzyw. Najsmaczniejsza jest przygotowana dzień wcześniej, podana z wiejskim chlebem i sałatą.

    Autor przepisu: Maggie Pannell

     
    Brak komentarzy
     
    1dzień3godz.

    Coq au vin, czyli kurczak w winie, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Nic dziwnego, bo jest to danie proste, a wspaniale rozgrzewa w zimowe popołudnia. Podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub z frytkami domowej roboty.

    Autor przepisu: Valerie

    1 / 1

    Podobne:

    Przydatne porady:

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy? Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?
    • Kąpiel wodna Kąpiel wodna
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak pokroić mango Jak pokroić mango