Coq au vin

Kuchnia francuska nieodmiennie kojarzy nam się z dodatkiem czerwonego wina. Coq au vin to kurczak duszony w winie. Pyszna, prosta potrawa, którą bez trudu przygotujecie dzięki naszym prostym przepisom.

9 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Kuchnie świata

 
2 komentarze
 
3godz.

Klasyczne francuskie danie z kurczaka, które jest bardzo szybkie i proste. Aby smak sosu był lepszy trzeba użyć czerwonego wina o bogatym smaku. Podawać z ziemniakami i przystawką z warzyw.

Autor przepisu: Bibus

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Francuskie danie: kurczak gotowany w warzywach, z dodatkiem ziół i burgundzkiego wina - absolutnie pyszne! Przygotowuję je na specjalne okazje i zawsze dostaję masę komplementów. Podawać z kluskami, bagietką i zieloną sałatą.

Autor przepisu: Kelly Bigelow

 
Brak komentarzy
 
2godz.35min.

Coq au vin to jedno z moich ulubionych dań - zawsze wychodzi pyszne, a jest takie proste! Sekret tkwi w odpowiednio długim czasie gotowania, ponieważ mięso musi odchodzić od kości. Nie trzeba używać drogiego wina, ale musi to być wino wytrawne.

Autor przepisu: KarlHeinz

 
Brak komentarzy
 
2godz.20min.

Ten przepis na coq au vin jest nieco inny, niż tradycyjne. Zawiera creme fraiche i białe wino, ale rezultat jest wspaniały. Sos jest gęsty i kremowy, a mięso kurczaka jest bardzo delikatne. Podawać z frytkami.

Autor przepisu: Nicole

 
Brak komentarzy
 
2godz.10min.

To francuska potrawka z kurczaka, do której tradycyjnie dodawało się wątróbkę i krew z koguta. W tej wersji zamiast tego dodaję passatę, która sprawia, że sos jest przepyszny, a danie lżej strawne. Zamiast koguta są tu nogi z kurczaka, bo tak jest prościej!

Autor przepisu: fabrice

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Stworzyłam ten przepis na kurczaka duszonego w winie z dodatkiem ziół, bo mam w ogródku całą masę ziół. Uwielbiam ich używać. To danie piekę w piekarniku, bo jest szybkie i zdrowe. Wspaniale smakuje z makaronem.

Autor przepisu: nathalie

 
Brak komentarzy
 
1dzień2godz.

To nieco inna wersja tradycyjnego coq au vin - czyli kurczaka duszonego w winie, bo dodaje się jeszcze całkiem sporo porto. Na pewno spodoba się Wam głębia smaku, która powstaje dzięki porto. Podawać z ryżem.

Autor przepisu: Francine

 
Brak komentarzy
 
1godz.15min.

Ta lżejsza wersja wspaniałej klasycznej potrawy francuskiej — kurczak w sosie z czerwonego wina — zawiera mniej tłuszczu niż klasyczna, za to więcej warzyw. Najsmaczniejsza jest przygotowana dzień wcześniej, podana z wiejskim chlebem i sałatą.

Autor przepisu: Maggie Pannell

 
Brak komentarzy
 
1dzień3godz.

Coq au vin, czyli kurczak w winie, to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni francuskiej. Nic dziwnego, bo jest to danie proste, a wspaniale rozgrzewa w zimowe popołudnia. Podawać z gotowanymi ziemniakami, puree lub z frytkami domowej roboty.

Autor przepisu: Valerie

1 / 1

Podobne:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż