Pieczony indyk

Soczysty, złocisty, pachnący ziołami, nadziewany farszem, doskonały na mniej lub bardziej świąteczne okazje. Sprawdźcie nasze przepisy na pieczonego indyka.

17 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
4 komentarze
 
1dzień15min.

Kurczaka lub indyka należy trzymać w tej marynacie 24 godziny, a na pewno wyjdzie wspaniały: wilgotny i delikatny. Do kurczaka wystarczy połowa ilości. Po upieczeniu, sok, który wyciekł z pieczeni można użyć do przygotowania sosu - i nie trzeba go przecedzać.

Autor przepisu: emmaxwell

 
1 komentarz
 
1godz.

Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

Autor przepisu: Schneeball

 
1 komentarz
 
2godz.20min.

Z małego indyka można przyrządzić zadziwiająco obfite danie, co najmniej osiem porcji. Jeśli podamy to danie czterem osobom, zostanie nam mnóstwo mięsa na kanapki, sałatki i inne potrawy. Pamiętajmy również, żeby zachować kości indyka na wywar do zupy.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Prosty przepis na niedzielny obiad - ale i poniedziałkowy lunch, bo mięso smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Warto przygotować ulubiony sos dla chętnych bo pierś z indyka jest raczej sucha.

Autor przepisu:Fiola

 
Brak komentarzy
 
4godz.25min.

Dzięki temu przepisowi indyk nie jest suchy i jest bardzo aromatyczny. Można go też użyć do przyrządzenia piersi kurczaka lub pieczonego kurczaka. Rozmiar kurczaka powinien zależeć od ilości zaproszonych gości.

Autor przepisu: Star Pooley

 
Brak komentarzy
 
11godz.15min.

Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

Autor przepisu:marsha

 
Brak komentarzy
 
40min.

Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!

Autor przepisu: Stacy M. Polcyn

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Delikatna rolada z mięsa indyczego ze słodkim nadzieniem. Tę pieczeń można podać na ciepło na obiad, albo na zimno do kanapek.

Autor przepisu:gee

 
Brak komentarzy
 
4godz.30min.

Prosty przepis na pysznego indyka nie tylko na świąteczne okazje. Zazwyczaj nadziewam go bekonem, grzybami i ziołami. A z szyjki i podrobów robię wywar, z którego przyrządzam sos. Zobaczcie nasz przepis video!

Autor przepisu: Ita

 
Brak komentarzy
 
4godz.50min.

Ten indyk jest soczysty, delikatny i pełen smaku. Sekretem jest masło ziołowe. Wciera się je przed pieczeniem pod skórę indyka. Podawać na wyjątkowy obiad niedzielny lub w czasie Świąt.

Autor przepisu: Maria

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Wszystko o dyni Wszystko o dyni
  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt