Pieczony indyk

Soczysty, złocisty, pachnący ziołami, nadziewany farszem, doskonały na mniej lub bardziej świąteczne okazje. Sprawdźcie nasze przepisy na pieczonego indyka.


17 przepisów

Filtruj
 
1dzień15min.

Kurczaka lub indyka należy trzymać w tej marynacie 24 godziny, a na pewno wyjdzie wspaniały: wilgotny i delikatny. Do kurczaka wystarczy połowa ilości. Po upieczeniu, sok, który wyciekł z pieczeni można użyć do przygotowania sosu - i nie trzeba go przecedzać.

Autor przepisu: emmaxwell

 
2godz.20min.

Z małego indyka można przyrządzić zadziwiająco obfite danie, co najmniej osiem porcji. Jeśli podamy to danie czterem osobom, zostanie nam mnóstwo mięsa na kanapki, sałatki i inne potrawy. Pamiętajmy również, żeby zachować kości indyka na wywar do zupy.

Autor przepisu: Jacek Fronczak

 
Brak komentarzy
 
2godz.40min.

Prosty przepis na niedzielny obiad - ale i poniedziałkowy lunch, bo mięso smakuje wybornie zarówno na ciepło, jak i na zimno do kanapek. Warto przygotować ulubiony sos dla chętnych bo pierś z indyka jest raczej sucha.

Autor przepisu:Fiola

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Fantastyczny farsz do pieczonego kurczaka, kaczki, indyka, czy gęsi. W składzie są kasztany jadalne, pieczywo pełnoziarniste, seler naciowy, żurawina i świeże zioła. Wypróbuj przy okazji kolejnego niedzielnego obiadu lub w czasie świąt.

Autor przepisu: Schneeball

 
Brak komentarzy
 
4godz.25min.

Dzięki temu przepisowi indyk nie jest suchy i jest bardzo aromatyczny. Można go też użyć do przyrządzenia piersi kurczaka lub pieczonego kurczaka. Rozmiar kurczaka powinien zależeć od ilości zaproszonych gości.

Autor przepisu: Star Pooley

 
Brak komentarzy
 
11godz.15min.

Delikatne mięso indycze zadowoli niejedno, nawet najbardziej wybredne podniebienie. Taką potrawę można podać na świąteczny obiad lub inne wyjątkowe okazje.

Autor przepisu:marsha

 
Brak komentarzy
 
1godz.

Delikatna rolada z mięsa indyczego ze słodkim nadzieniem. Tę pieczeń można podać na ciepło na obiad, albo na zimno do kanapek.

Autor przepisu:gee

 
Brak komentarzy
 
40min.

Wspaniały przepis na farsz! Nadzienie jest bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi ziół. Suszona żurawina i jabłko nadaje smakowitej świeżości!

Autor przepisu: Stacy M. Polcyn

 
Brak komentarzy
 
4godz.50min.

Ten indyk jest soczysty, delikatny i pełen smaku. Sekretem jest masło ziołowe. Wciera się je przed pieczeniem pod skórę indyka. Podawać na wyjątkowy obiad niedzielny lub w czasie Świąt.

Autor przepisu: Maria

 
Brak komentarzy
 
4godz.30min.

Prosty przepis na pysznego indyka nie tylko na świąteczne okazje. Zazwyczaj nadziewam go bekonem, grzybami i ziołami. A z szyjki i podrobów robię wywar, z którego przyrządzam sos. Zobaczcie nasz przepis video!

Autor przepisu: Ita

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Wszystko o drożdżach Wszystko o drożdżach
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak zamrażać jedzenie Jak zamrażać jedzenie