Gruyere (35)

    Ser gruyere, albo inaczej grojer, to ser szwajcarski z krowiego mleka o złożonym smaku, który zmienia się w procesie dojrzewania od słodkawego, przez orzechowy, na pikantnym kończąc. Doskonale nadaje się do topienia, dlatego stanowi pyszny dodatek do zapiekanek, sosów do makaronu, tart i fondue. Sprawdźcie nasze przepisy!

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    2 komentarze
     
    30min.

    Określenie “po florencku” w nazwie dania oznacza, że jest ono przyrządzane z użyciem szpinaku. Tym razem są to jajka gotowane w koszulkach podawane na warstwie szpinaku i porów, polane sosem serowym. Takie jajka podane z razowym tostem doskonale nadają się na kolację.

    Autor przepisu: Norma MacMillan

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.

    Kiedy piekę tę quiche dla gości, zawsze piekę dwie wersje - jedną bez szynki, dla wegetarian. Obydwie wersje są równie pyszne i są cudownym sposobem na danie z porów. Można użyć gotowego kruchego spodu!

    Autor przepisu: elisabeth

     
    Brak komentarzy
     
    40min.

    To dość prosta, ale bardzo smaczna quiche. Używa się do niej 2 rodzajów sera: szwajcarskiego gruyere i sera koziego, dzięki czemu ma bogaty smak.

    Autor przepisu: HugoFoucher

     
    Brak komentarzy
     
    45min.

    Ten przepis jest bardzo prosty. Przygotowanie sufletu zabiera trochę czasu i uwagi, ponieważ trzeba go obserwować kiedy się piecze. Najlepiej użyć sera gruyere, ale ementaler też będzie dobry!

    Autor przepisu: anizou

     
    Brak komentarzy
     
    10min.

    Fondue można przygotować z dowolnego sera, ale moim zdaniem z grojerem smakuje najlepiej. To klasyczny przepis na aromatyczne, pyszne fondue. Doskonałe na imprezy lub chłodne, zimowe wieczory!

    Autor przepisu: KarlHeinz

    Podobne:

    Parmezan
    Parmezan   (30)
    Ser żółty
    Ser żółty   (342)
    Mozzarella
    Mozzarella   (106)

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż