Panna cotta

Kuchnia włoska słynie z tego pysznego deseru na bazie gotowanej śmietanki. Przepisy różnią się dodatkami - więc wybierzcie swój ulubiony z naszej kolekcji!

10 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
3godz.30min.

Zaczynamy od podstaw i idziemy na truskawki. Zbiory są niewielkie ale wystarczające żeby się dowiedzieć skąd biorą się te pyszne czerwone kuleczki. W drodze powrotnej zawartość przyczepki nowego traktorka dwukrotnie ląduje w trawie. Nie zniechęcamy się jednak. wszak cel mamy szczytny. Truskawkowa panna cotta. W końcu docieramy do kuchni. Niestety musiałam popełnić jakiś błąd dydaktyczny bo Zyzio odmówił wydania truskawek. Próba uprowadzenia przyczepki i zdecydowane - ja hej tu mam! nie pozostawia złudzeń. Łatwo nie będzie. Pertraktacje trwają jakiś czas. Negocjuje Kubuś Puchatek i Tygrysek. Bez skutku. Dopiero obietnica ponownej wyprawy do ogrodu załatwia sprawę. Teraz obiecana wyprawa po jadalne kwiatki do przybrania. Parę fotek i można jeść. Mniam, mniam.

Autor przepisu: Mysza

 
Brak komentarzy
 
4godz.15min.

Tradycyjny, prosty i pyszny włoski krem. Nie mogłam znaleźć dobrego i łatwego przepisu w internecie, więc wymyśliłam własny. Smakuje jak panna cotta serwowana we włoskiej restauracji. Podawać z ciepłym sosem toffi i świeżymi malinami. Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Autor przepisu: CHERYLA33

 
Brak komentarzy
 
3godz.30min.

Tradycyjny przepis na “gotowaną śmietankę”, pochodzący z włoskiego Piemontu, dotyczy tłustej śmietanki. Panna cotta podana z duszonym rabarbarem i truskawkami ma kremową konsystencję i doskonały smak, a zawiera znacznie mniej tłuszczu. O ile to możliwe, najlepiej przyrządzić ją dzień wcześniej.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
4godz.15min.

Oto dietetyczna wersja klasycznego deseru waniliowego. Wspaniale smakuje nawet bez dodatków, ale jeśli się lubi, można dodać do niej konfiturę owocową.

Autor przepisu: Caramelaubeurresale

 
Brak komentarzy
 
20min.

Panna cotta to klasyczny deser włoski, który świetnie smakuje w połączeniu ze świeżymi owocami lub bitą śmietaną. Panna cotta, aby odpowiednio stężeć musi koniecznie postać kilka godzin w lodówce. Wielbiciele kawy mogą się delektować panna cottą polaną gorącym expresso.

Autor przepisu: Christine

 
Brak komentarzy
 
2godz.25min.

Deser A'la Panna Cotta czyli smaczny sposób na pokonanie upałów

Autor przepisu: HomeWorkout

 
Brak komentarzy
 
2godz.

Wariacji na temat włoskiej panna cotty ciąg dalszy, tym razem deser w bardziej wyszukanej wersji. Przepis różni się przede wszystkim dodatkami do masy śmietanowej, choć proces przygotowania jest identyczny jak ten w przepisie na waniliową panna cottę. Do przygotowania użyłam likieru Blue Curaco, zamiast ekstraktu waniliowego. Likier ten nadał masie piękną i delikatną barwę w odcieniu błękitu. Deser zyskał także drugi wymiar dzięki kandyzowanej skórce cytrynowej. Cóż, żadne słowa nie oddadzą pełni smaku, więc koniecznie musicie sami zrobić ten deser.

Autor przepisu: sylwiatkocz1990

 
Brak komentarzy
 
2godz.22min.

Moim zdaniem panna cotta powinna być podawana z owocami, a ponieważ świeże owoce w zimie są dość drogie, wymyśliłam tę wersję z dżemem malinowym. Deser trzeba chłodzić w lodówce przez 2 godziny.

Autor przepisu: Julia

 
Brak komentarzy
 
10min.

Po raz pierwszy zrobiłam tę panna cottę, kiedy przez pomyłkę kupiłam ogromną paczkę żelatyny. Od tej pory ten deser jest naszym ulubionym. Ta zdrowsza wersja świetnie smakuje ze świeżymi owocami lub syropem.

Autor przepisu: gartenfee

 
Brak komentarzy
 
3godz.40min.

Panna cotta to klasyczny deser z kuchni włoskiej, który łatwo przygotować i można podawać z najróżniejszymi dodatkami - owoce, karmel, roztopiona czekolada to tylko niektóre opcje!

Autor przepisu: Deboarh Lo Scalzo

1 / 1

Podobne:

Tiramisu
Tiramisu   (34)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż