Sos owocowy

Pyszne sosy owocowe, które świetnie pasują do deserów jak również do polania mięs i ryb. Warto poeksperymentować.

18 przepisów

Filtruj

Główne składniki

Rodzaj dania

Czas przygotowania

Kuchnie świata

 
1 komentarz
 
1godz.5min.

Przygotowuję ten sos malinowy gdy jest sezon na maliny. Jeśli maliny nie są bardzo dojrzałe, albo bardzo aromatyczne, pod koniec można dodać cukru waniliowego. Jest doskonałym dodatkiem do lodów lub sernika na zimno. Doskonale nadaje się też jako dodatek do napojów.

Autor przepisu: mimichette

 
Brak komentarzy
 
50min.

Ten pełen rodzynek oraz kawałków jabłek i moreli sos żurawinowy o zapachu imbiru jest pysznym dodatkiem do indyka na zimno lub na gorąco.

Autor przepisu: Bea

 
Brak komentarzy
 
45min.

Już od kilku lat sos słodko-kwaśny jest w Polsce znany i lubiany. Wystarczy polać takim sosem ze słoika kilka kawałków podsmażonego mięsa i już mamy pyszne danie. Obiecujemy, że sos wykonany według naszego przepisu będzie jeszcze smaczniejszy niż kupowany w słoiku czy chińskiej budce.

Autor przepisu: Norma MacMillan

 
Brak komentarzy
 
20min.

Wszyscy mnie proszą, żebym zrobiła ten przepis jeszcze raz i jeszcze raz! Danie świetnie smakuje ze świeżą sałatką.

Autor przepisu: Caryn

 
Brak komentarzy
 
15min.

Soczysty arbuz dodany zamiast pomidorów sprawia, iż ta pikantna salsa pali w gardle, ale i orzeźwia - to idealna kombinacja na letnie spotkanie przy grillu! Podawać z chipsami z tortilli, lub użyć jako sosu do grillowanego kurczaka lub ryby.

Autor przepisu: Lady Flannel

 
Brak komentarzy
 
15min.

Pyszny, ciepły sos jagodowy, który smakuje fantastycznie na naleśnikach, gofrach, lodach i na serniku! Z powodzeniem można użyć i świeżych i mrożonych jagód.

Autor przepisu: ISYBEL

 
Brak komentarzy
 
1godz.20min.

Przepyszny chutney, który wyjątkowo dobrze pasuje do wieprzowiny i innych pieczonych mięs. Możesz zrobić ten sos zawczasu, a później przechowywać go w lodówce.

Autor przepisu: nch

 
Brak komentarzy
 
15min.

Kwaśny smak żurawiny jest wspaniałym dodatkiem do pieczonego mięsa. Moja wersja jest klasyczna, jest w niej kilka prostych składników. Zobacz nasz przepis video gdzie pokazujemy jak go wykonać, a także co możesz jeszcze do niego dodać.

Autor przepisu: Toni

 
Brak komentarzy
 
40min.

Czatnej to gęsty, aromatyczny sos owocowy, bardzo popularny w USA jako dodatek do mięs, głównie indyka świątecznego. Można go tez jeść z krakersami lub z serem typu Brie.

Autor przepisu: Christine L.

 
Brak komentarzy
 
45min.

Przepis na ten sos był przez wiele lat moim sekretem. Jest jednak tak smaczny, że muszę się nim podzielić! Można go podawać z serem albo krakersami.

Autor przepisu: Leeza

1 / 2

Sprawdź też te zbiory przepisów:

Sos
Sos   (206)
Sos chutney
Sos chutney   (37)

Polecamy nasze artykuły!

  • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
  • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
  • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
  • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
  • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż