Pita (27)

    Rodzaj okrągłego placka popularnego w kuchni Bliskiego Wschodu oraz w diecie śródziemnomorskiej. Chlebek pita (lub pitta) podczas pieczenia wyrasta tworząc kieszonkę, którą potem można napełnić różnymi dodatkami - dlatego w Polsce pitą nazywamy tenże chlebek napełniony mięsem, warzywami i sosami dobranymi wedle smaku i upodobania. Niech nasze przepisy was zainspirują!

    Najpopularniejsze przepisy w tej kategorii

     
    Brak komentarzy
     
    1godz.15min.

    Łatwe do wykonania bliskowschodnie pieczywo pita. Znakomite jako kieszonki do wszelkiego rodzaju farszu, pyszne z hummusem lub pikantnymi sosami, wyśmienite jako chipsy po dodatkowym opieczeniu w tosterze.

    Autor przepisu: Sandy

     
    Brak komentarzy
     
    23min.

    To szybka, ale ciekawa przekąska na imprezy. Używa się do niej gotowych chlebków pitta. Najlepiej użyć trimmingu z łososia, bo jest tańszy. Zobacz nasz przepis video z tym daniem!

    Autor przepisu: DEBNJAMES

     
    1 komentarz
     
    3godz.50min.

    To grillowane mięso baranie w chlebku pita z sosem jogurtowym to ulubione greckie danie mojej rodziny. Można podawać z sałatką grecką i pilawem z ryżu.

    Autor przepisu: Sharon

     
    1 komentarz
     
    1godz.40min.

    Kurczak pieczony pod grillem w aromatycznej marynacie, podany w ciepłym chlebku pita z warzywami i sosem jogurtowo-czosnkowym. Pycha!

    Autor przepisu: KarenCanCook

     
    Brak komentarzy
     
    17min.

    Te pieczone chipsy z chleba pita są doskonałym dodatkiem do każdej sałatki, pasty, dipu, salsy czy hummusu.

    Autor przepisu: Dawn

    Podobne:

    Chleb
    Chleb   (322)
    Ciabatta
    Ciabatta   (18)

    Polecamy nasze artykuły!

    • Przeliczniki kuchenne Przeliczniki kuchenne
    • Domowy cukier waniliowy Domowy cukier waniliowy
    • Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy
    • Jak upiec doskonały biszkopt Jak upiec doskonały biszkopt
    • Jak ugotować ryż Jak ugotować ryż